Že dolga časa je znano, da maščoba ni vedno maščoba. Britanski znanstveniki so celo ugotovili, da maščobne blazine na bokih, zadnjici in stegnih sploh niso nekaj nezdravega, ampak celo ščitijo pred kardiovaskularnimi tveganji. Drugače je z maščobo, ki nastaja v trebuhu med organi. Ta je zelo aktivna in proizvaja celo vrsto škodljivih snovi, ki pogojujejo ne samo nastanek visokega krvnega pritiska, ampak vplivajo na strjevanje krvi in pospešujejo razna vnetja. Kakšna maščoba je torej normalna? Ameriško društvo za srce priporoča ženskam obseg pasu največ do 88 centimetrov, pri moških pa do 102. Pri primerjavi obsega pasu in telesne višine je mogoče tako pri moških kot tudi pri ženskah ugotoviti enaka indeksna vrednostna razmerja. Moški in ženske, mlajši od 40 let, naj bi imeli to razmerje manjše od 0,5, pri starosti 50 let naj bi bilo 0,6 pri starejših pa nekje vmes.

Je torej metoda BMI odslužila? Nikakor ne, saj je to še vedno primerno merilo za ugotavljanje čezmerne teže. Po vrsti primerjav, s katerimi so v zadnjih letih ugotavljali povezavo med BMI in smrtjo, so prišli do sklepa, da imajo največ možnosti preživetja po desetih letih ljudje z rahlo prekoračeno telesno težo, katerih BMI se giblje med 25 in 26. V nasprotju s tem pa ima ženska z idealnim BMI, ki dosega število 21, statistično gledano enake možnosti da preživi naslednjih deset let, kot ženska z neugodnim BMI pri številu 30.

(Več v tiskani izdaji Nedeljskega)