Zla usoda fanta, ki se že od najbolj rane mladosti bori z neznano boleznijo in ki jo je lansko jesen prvi prepoznal dr. Nikolaus Klehr - telo naj namreč ne bi proizvajalo dovolj rdečih in belih krvničk - je med našimi bralci in dobrotniki doživela izjemno odmevnost. Zato Iskrici skupaj z njimi tudi ni bilo težko zbrati štiri tisoč petsto evrov, kolikor stane vsakokratna preiskava in približno dvomesečna količina na salzburški kliniki pripravljenega biološkega zdravila.

Bralci da, zavarovalnica ne

Kot smo omenili že ob prvem pogovoru z Jelićevimi, naša zdravstvena zavarovalnica ne plačuje zdravljenja te vrste, celo denarja za vitamine ne povrne. Vsaj v Bojanovem primeru ne, zato so se starši, ki se komaj prebijajo skozi mesec, prisiljeni znajti, kakor vedo in znajo. Prvič jim je pomagala velenjska občina, šoštanjska Termoelektrarna in posamezniki, zdaj Iskrica.

Pred dnevi so se Jelićevi zadovoljni in polni novega upanja vrnili iz Salzburga, saj jim je dr. Klehr še enkrat zagotovil, da bo fanta pozdravil. Povedal je, da terapija učinkuje, da je Bojanovo zdravljenje napredovalo, gre mu na bolje, obljubil je še nekatere dodatne preiskave.

Upanje odpove zadnje

Tokrat je bil fant na kliniki teden dni, vsak dan, razen srede, od desete do sedemnajste ure. "Ves čas sem napol sedel, napol ležal na postelji in dobival infuzijo, ki zelo počasi teče v žilo, mamica in ati sta bila ves čas ob meni, nič hudega ni bilo, nič ni bolelo. Veliko bolje se počutim, upam, da bo pomagalo."

V Salzburg naj bi fant prišel spet meseca maja in nato morda še dvakrat jeseni, napoveduje zdravnik. Če bo z njim vse v redu, potem bo v Avstrijo prihajal le še na občasne kontrole. "In povejte vaši novinarki," je še ostro dodal, "da nisem nikakršen šarlatan, ampak zdravnik s petindvajsetletno prakso, s svojo metodo zdravljenja se nimam česa sramovati."

Tu pri nas niso takega mnenja. "Zadnje čase se je stvar tako zaostrila, da noben zdravnik, ko izve za Salzburg, ne upa dati Bojanove krvi na preiskavo, češ da tega ne sme narediti," z nejevero v glasu pove Mara. Uradna medicina očitno zavrača Klehrov način zdravljenja in se glasno spotika ob zasoljene cene za vsak novi obisk in novo dozo bioloških zdravil. Ampak! Nekateri naši zdravniki kljub formalnemu zavračanju rakavim bolnikom naravnost svetujejo obisk te salzburške klinike, med pacienti so bile in so še nekatere ugledne osebnosti, tudi zdravniki in njihovi najbližji. Pri iskanju še tako majhne možnosti ozdravitve smo si ljudje namreč enaki, poskušamo vse do zadnjega, ne glede na izobrazbo, status in gmotni položaj. Kljub rednim obiskom Salzburga Mara in Sreten seveda nista opustila zdravljenja sina na hematoonkološkem oddelku v Ljubljani, kjer pa še niso zaključili s preiskavami, ta mesec naj bi spet delali nove. Upoštevaje tudi salzburški način zdravljenja?

Vidno izboljšanje

V času po drugi terapiji se je Bojanovo počutje namreč močno izboljšalo, od prej brezvoljnega, prsteno sivega in shiranega fantiča, ki je velikokrat povsem sesut obležal v postelji, je sedmošolec zadnje čase veliko krepkejši, z veliko več notranje energije. Sam zase pravi: "Zredil sem se in pošteno zrasel, veliko raje jem, najbolj mi prija goveja juha, meso tudi, dobil sem voljo do učenja in, kar mi je še posebej všeč, do plavanja. Spet hodim na treninge, ki trajajo kakšni dve uri petkrat na teden, domov pridem utrujen, ampak zadovoljen. Spet zmorem in to me veseli. Tudi v šoli nimam težav, koncentracija je veliko boljša, kot je bila še pred nekaj meseci, v zadnjem času imam tudi veliko volje in moči."

Mara in mož Sreten, ki je v tem času prestal operacijo kile, sta spet dobila veselje do življenja, upanje se je povrnilo. "Verjameva v metodo dr. Klehra, tudi v dober namen zdravilca iz Ljubljane, hvaležna sva ljudem, ki so nama ves ta čas stali ob strani."

Obljuba dr. Klehra

Pripovedujeta, koliko Slovencev srečata na salzburški kliniki. V čakalnici je vsaj tri četrtine bolnikov, med njimi tudi otroci, nad nekaterimi je uradna medicina že naredila križ, tukaj pa iščejo skupaj s svojci še zadnjo priložnost. Podobno kot Jelićeva. Zdaj so doma in po dolgem času spet normalno živijo. Če jih je še do nedavna najedala negotovost, kako bodo do meseca maja uspeli zbrati naslednjih štiri tisoč petsto evrov, je ta za zdaj odveč. Dr. Klehr je namreč obljubil, da bodo vse naslednje terapije in novi odmerki zdravil brezplačni. Jelićeva si lahko, vsaj ko gre za denar, oddahneta. Kljub temu priznata, da živita zgolj od enega do drugega obiska Salzburga, daleč naprej še ne upata razmišljati, odločno pa zatrjujeta: "Najpomembneje je, da rešiva Bojana!"