Če boste ob bolniški postelji zagledali moškega v svetlomodri uniformi, ne bodite presenečeni. Zdravstvenih tehnikov, ki po bolnišnicah opravljajo zdravstveno nego, je vse več. "Če bi jih bilo še več, bi bilo še bolje. V veliko pomoč so nam in vedno nam pomagajo pri težjih delih. Ali veste, kaj to pomeni, obračati 120 kilogramov težkega moškega?" pripominja Sultana Bekteševič, medicinska tehnica na oddelku za abdominalno kirurgijo Kirurške klinike Kliničnega centra Ljubljana. Anita Javornik, prav tako zdravstvena tehnica na istem oddelku, ob tem še dodaja: "Samo ženske na kupu… To nikoli ni dobro. Moški so prinesli na oddelek boljše odnose. Ko sem prišla v to službo, je bilo zelo malo moških kolegov. Zdaj niso več redkost in tudi bolniki so jih dobro sprejeli. Pogosto poslušam: 'Kdaj pride tehnik?'"

Natrpan oddelek ali čisto navaden dan

Prejšnji torek dopoldne, ko smo se na kliničnem oddelku za abdominalno kirurgijo pogovarjali o moških v zdravstveni negi, niso padale velike besede o sočutju, skrbi za bolnega človeka, bolnikih. Saj se ve: brez čuta do sočloveka ne bi ostali. Denar se zasluži tudi drugje, brez nočnega dela, praznikov in sončnih nedelj, prebitih v Kliničnem centru. Bil je čisto navaden delovni dan, oddelek z 79 posteljami je bil natrpan z bolniki in čas je bil dragocen.

"Morda se vam zdi, da je 79 postelj veliko, ampak verjemite, včasih jih zelo primanjkuje. Večina je bolnikov z rakom. Veliko jih sprejmejo ponoči in tudi mnogo urgentnih operacij je v nočnem času. Tako pač je. Ko večina ljudi spi, smo mi na nogah. Takšno je naše delo," je rekel Jože Jakovac, izkušen zdravstveni tehnik, ki je med drugim služboval z Unproforjem v Sarajevu, zdaj pa ga mika delo pri Eurotransplantu. "Včasih kdo od obiskovalcev vidi bolnika vsega urejenega in si misli, kaj pa mu manjka. Če bi vedel, kaj vse je potrebno, da do tega pride…"

Pogovor je bil za sedanje stanje duha skoraj nenavaden: niti enkrat niso padle pripombe o plačah in niti ene pritožbe ni bilo nad tem, da med delom mine veliko noči. Martin Ferkolj je bil kratek: "Dežurstva in nočno delo je treba sprejeti, kaj pa, saj ne moremo bolnikom reči, pojdite domov!" Ob delu končuje visoko zdravstveno šolo in dobil bo naziv diplomirani zdravstvenik. "Ostal bom v zdravstveni negi," pravi. Sliši se dobro.

Prihod "medicinskih bratov" ublažil zadrego

Moški v vlogi medicinskih sester v zdravstvu so prinesli nekaj novega. "Prihajajo različni bolniki. Tudi taki, ki so doma nasilni do žensk in svojega vedenja ob prihodu v bolnišnico ne spremenijo. Do medicinskih sester se neprimerno vedejo, do moških pa imajo 'rešpekt'," pravi Jakovac. Toda zgodba o moških v svetlomodrih uniformah ima še eno plat.

"Izračunala sem, da mlade ženske v rodnem obdobju deset let ne moremo razporediti v troizmensko delo: najprej je noseča in ker so vse nosečnosti zaradi napornega dela patološke, je dve leti ni. Ko pride, tri leta ne sme delati ponoči. Potem še enkrat zanosi in zgodba se ponovi: dve leti je ni in tri leta ne sme delati ponoči. Nočno delo pa je v bolnišnici ključnega pomena," ugotavlja Erna Kos Grabnar, glavna medicinska sestra Kliničnega centra.

V Kliničnem centru je v povprečju vsak dan odsotnega 25 do 26 odstotkov negovalnega kadra, na kakšnem oddelku celo 40 odstotkov. "Ne razumite me napačno, nisem proti ženskam in pravicam, ki jim pripadajo, hočem samo reči, da so glavne sestre oddelkov prave umetnice, virtuozinje razpisovanja turnusov." Prihod moških kljub pravici do očetovskega dopusta zadrego nekoliko ublaži.

"Zdravstvene tehnice in diplomirane medicinske sestre na našem oddelku so večinoma mlade. Zaradi nege in varstva otrok je zato več odsotnih. Ne samo zato, ampak tudi zato so moški zaželeni, še posebno za težja opravila. Na oddelku imamo zdaj osem zdravstvenih tehnikov in enega diplomiranega zdravstvenika," pravi Fani Poberaj, glavna medicinska sestra oddelka za abdominalno kirurgijo.

Zadovoljni bolniki

Zdenka Mrak, glavna medicinska sestra Kirurške klinike, dodaja: "Ljudje nastopamo v različnih vlogah, ne samo v poklicni, in to je treba pri razpisovanju dela v turnusih upoštevati. Včasih je to prava znanost. Na Kirurški kliniki, ki je ena večjih v Kliničnem centru, imamo na primer 1150 izvajalcev zdravstvene nege vseh stopenj, se pravi na srednji, višji in visoki, ob tem pa še 40 bolničark. Od teh je vsak dan v povprečju odsotnih več kot 300."

Kot pravi Erna Kos Grabnar, je v Kliničnem centru zdaj 250 zdravstvenih tehnikov in 63 diplomiranih zdravstvenikov. "Dolgo sem že tu in spominjam se, da je bil leta nazaj na kakšnem oddelku morda en moški, kvečjemu dva. Ko prebiram pritožbe in pohvale bolnikov, vidim, da jih zelo dobro sprejemajo."

Vsak ima svojo zgodbo, zakaj si je nadel svetlomodro uniformo. Tistega torkovega dopoldneva so jih čakali bolniki in ni bilo časa za besede.