Je bil kdo presenečen, ko je nek obroben operativec Cie in kasneje pogodbeni sodelavec pogodbene firme ameriške agencije za nacionalno varnost delovanje velikega brata odkrival kot nekakšno toplo vodo. Zagotovo ne, sam Hollywood je o tem posnel nešteto filmom, nerodno je bilo samo to, da lahko skrivnostno, zgolj splošno znano dejavnost velikega brata do podrobnosti razgali nek obroben člen in jo naredi tako transparentno, da jo je mogoče obiti že z zastarelimi pisalnimi stroji.

Že tam ob razpadu Jugoslavije, ko so v Londonu na nekakšni na hitro sklicani konferenci hoteli razumeti težave na Balkanu, mi je bilo jasno, da je posnet skorajda vsak moj korak v centru mesta, a koga bi to skrbelo, če slučajno ni bil na seznamu teroristov Ire. Tudi prislovična zaslišanja že ob vstopu na letalu za Izrael ali ob odhodu iz te države so še vedno folklora druženja s to tudi po njeni zaslugi upravičeno paranoično državo. Ne nazadnje mi je bila dolgo časa všeč francija kjer ob takojšnjem plačilu sobe ni nihče od tebe zahteval nobenega dokumenta, hkrati pa se je razumelo, da je ta (tudi) dvoposteljna. V Italiji si moral v istem času izpolniti formularjev s kopijami za policijo z jasnim zaznamkom, če si s kom posteljo deliš, kar še danes v tej državi praviloma skoraj podvoji ceno iste sobe, če jo rezerviraš v paru.

No, vse to človek v tolerantnem odnosu z velikim bratom prežveči s kančkom vedrega duha in razumevanja za paranoično državno birokracijo. Me je pa, kot starša, ki že dolgo nima šoloobveznih otrok, presenetilo, da se je oko tega znanega brata preselilo tudi v višje razrede osnovnih in v srednje šole. Po zaslugi podjetneža, ki za ceno 25 oziroma 36 evrov nudi šolskoletni spletni vpogled staršev v otrokove ocene, izostanke iz šole, pohvale, graje itd, se nadzorno oko širi nad nadebudneže, ki imajo po tisočletnem nepisanem pravilu pravico, da kakšen svoj greh razrešijo sami in se s tem učijo življenja, hkrati pa se jim vsaka mladostna lumparija ne maščuje v najbolj grobi obliki.

Menda v tej igri velikega brata v Sloveniji sodeluje okoli 7000 pedagogov z ravnatelji številnih šol, ki jim za spletno vohunjenje za otroki zadostuje pristanek staršev, ki nato polnijo denarnico vmesnega posrednika. Kaj bo nastalo iz otrok, ki jih že od rane mladosti spremlja veliki brat, četudi v obliki staršev, ki jim ne zaupajo, je strah vzbujajoče vprašanje. Ali pa tudi ne, saj bo za njih, ko odrastejo, veliki brat tisti pravi starejši brat, ki jih čuva in pazi ter predvsem misli namesto njih.