Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Intel se požvižga na dobrodelnost in zapušča projekt OLPC

Ljubljana -  Intel, največji svetovni proizvajalec čipov, je v nepričakovano odstopil od dobrodelnega projekta En računalnik na otroka (OLPC).

Intelov umik je hud udarec za projekt, katerega poslanstvo je izdelovati nizkocenovne prenosne računalnike in jih poceni prodajati vladam držav tretjega sveta ter tako spodbuditi izobraževanje otrok v revnejših predelih sveta. Kot razlog za odstop računalniški velikan navaja "filozofska" razhajanja z vodstvom projekta. Organizacijski odbor je namreč pozval Intel, da naj preneha razvijati in vlagati v konkurenčne modele nizkocenovnih prenosnih računalnikov in da naj s svojo tehnologijo raje pomaga razviti prenosnik, ki bo naprodaj v okviru skupnega projekta OLPC. Tiskovni predstavnik Intela Chuck Mulloy je v izjavi za javnost dejal, da pri Intelu ne morejo ugoditi tej zahtevi. Sami so namreč razvili svojo verzijo nizkocenovnega prenosnika, ki so ga poimenovali "classmate" (sošolec). Z agresivno kampanjo s "sošolcem" na istih trgih neposredno konkurirajo prenosniku XO, ki ga je razvila projektna skupina OLPC.

Pri projektu OLPC sodeluje 11 računalniških podjetij, med njimi tudi Google in AMD, ki so v razvoj vložila po dva milijona dolarjev. Prenosniki XO imajo vgrajene mikroprocesorje podjetja AMD, glavnega konkurenta Intela. Zeleno-beli prenosniki XO so bili razviti posebej za otroke in za razmere, ki vladajo v deželah tretjega sveta. Zaradi robustnega oblikovanja so bolj odporni na mehanske vplive, ob izpadih električne energije pa jih je mogoče ročno napajati s posebno ročico.

V skladu z načrtom naj bi prenosnik stal 100 dolarjev. Tako nizka cena je bila pogojena z velikimi vladnimi naročili - projektna skupina se je nadejala, da bodo vlade držav v razvoju naročale po milijon prenosnikov. Tako velikih naročil do zdaj še ni bilo. OLPC je uspelo prodati 270.000 prenosnikov XO v Peruju in 100.000 v Urugvaju, cena pa je poskočila na 188 dolarjev. S projektom "Enega podariš, enega dobiš" je OLPC v ZDA od 12. novembra do 31. decembra lani prodal še 167.000 prenosnikov XO. Projekt je bil zasnovan tako, da je kupec za nakup enega prenosnika XO dobrodelno plačal dva. Enega je odnesel domov, drugega pa je podaril otroku v tretjemu svetu.

Neprofitni projekt OLPC je leta 2005 na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu ustanovil Nicholas Negroponte, nekdanji direktor Tehnološkega inštituta v Massachusettsu, ZDA. Intel se je k projektu priključil julija lani Prispeval je šest milijonov dolarjev in obljubil, da bo prispeval še dodatnih 12 milijonov. Vodstvo projekta OLPC je nameravalo z Intelom poleg prenosnika XO razviti še novo različico prenosnika, ki bi imel vgrajen njihov čip. Strokovnjaki so pričakovali, da bo ta novi izdelek projektne skupine OLPC predstavljen 5. januarja na tehnološkem sejmu v Las Vergasu. Pri Intelu so očitno imeli drugačne načrte.

"Intel nam je škodoval na trgih vse od začetka projekta. Ko smo z njimi dosegli dogovor, so nam napravili še več škode," se je po odstopni izjavi Intela razočarano odzval Negroponte. Prepričan je, da Intel pod ceno prodaja "sošolca" zato, da bi bil XO manj privlačen na trgih.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor