"Pilotski projekt uporabe električnega omrežja za dostop do interneta bomo vzpostavili v vasi Vrsno na Tolminskem. Gre za težko dostopno vas, kjer je elektrika skoraj edina povezava s svetom," pravi

Za odročen kraj so se odločili predvsem zato, ker je PLC ravno v odročnih krajih najbolj uporabna tehnologija. Izgradnja običajnih xDSL priključkov za dostop do interneta bi bila namreč v takšnih krajih za zelo omejeno število uporabnikov enostavno predraga, električno omrežje pa tam že obstaja. Pacsal Julienne, predsednik uprave EuroConnecta, ki bo za Stelkom vzpostavil omrežje, pravi, da imajo prav z odročnimi vasmi zaradi tega v Franciji zelo dobre izkušnje.

"PLC je predvsem občutno cenejši od xDLS tehnologij pri vzpostavljanju priključkov pri končnem uporabniku. xDSL priključek stane pri vsakem uporabniku okoli 250 evrov, PLC pa 100 evrov manj," pravi Julienne. Hkrati poudarja, da je prednost PLC tudi prenosna hitrost, ki jo dosegajo že danes. Čeprav je tehnologija resen razvoj doživela šele v zadnjem letu (prvi poskusi prenosa podatkov po električnih žicah sicer segajo že v petdeseta leta), je po električnem omrežju srednje napetosti mogoče prenašati podatke že s hitrostjo do 200 megabitov na sekundo. "To so hitrosti, ki jih na bakrenem vodu nikoli ne bo mogoče doseči, pri nas pa je to šele začetek razvoja. Obstajajo že PLC-sistemi, ki omogočajo prenos do 400 ali celo 600 megabitov na sekundo," pravi Julienne.

Še največja prednost PLC pa je po mnenju Julienna razlog za vzpostavljanje komunikacijskih omrežij. Dostop do interneta je namreč le "stranski produkt" nadgradnje električnih omrežjih, do katerih bo v kratkem moralo priti. "Nadzor nad električnimi omrežji je danes tako rekoč nemogoč. Odbiranje števcev se opravlja z ljudmi, kar je velik strošek, zaradi slabega nadzora pa se po nekaterih podatkih elektrodistribucijskim podjetjem izmuzne od 5 do 30 odstotkov elektrike, ki ostane neobračunana," pravi Julienne. Tako so elektrodistribucijska podjetja v resnici prisiljena, da svoja omrežja nadgradijo tako, da bodo podpirala PLC, ki bo hkrati omogočal tudi dostop do interneta za končne uporabnike.