V teh turobnih dneh, ko se je naša dežela spremenila v začasno močvaro, se priležejo spomini na oddih ob morju. Še preden se pri priči odpravite po album s fotografijami od sonca razvajenih trenutkov, pobrskajte po spominu, ali niste s kakšnih jesenskih počitnic na Jadranu ali nižje v Sredozemlju nemara prinesli rožičev. Tam namreč rastejo na drevesih in od daleč spominjajo na stročji fižol. Če ste jih nabrali in posušili ter zmleli, imate na izbiro kopico možnosti za pripravo okusnih jedi.

Rožičeva moka je bila že v davnih časih zelo priljubljena, saj je bila poceni nadomestek za draga orehova ali lešnikova jedrca in je zato veljala za hrano revežev in živali, o čemer je še pred našim štetjem pisal rimski pesnik Horacij. Danes o rožičih ni slišati ravno pogosto, a zgolj vprašanje časa je, kdaj bodo postali v kuhinji spet na moč popularni, saj gre za izjemno okusno in zdravo hrano, primerno tudi za diabetike. Sladke rožiče lahko jemo presne, zmlete v moko pa uporabimo za različne sladice, kot nadomestek za sladkor in celo za kakav, iz fino mlete izdelujejo rožičevo čokolado, iz nje je mogoče skuhati tudi puding. Rožičeva moka se odlično obnese tudi kot naravno gostilo za različne mesno-zelenjavne omake, nekateri si z njo zabelijo testenine … Grobo mleti rožiči pa so kot nalašč za pripravo nadevov za potice in štruklje. V sredozemskih deželah iz rožičev kuhajo žganje, pražena semena pa uporabljajo kot kavni nadomestek.

Zanimivo je, da so vsa zrela semena enako težka, natanko 0,2 grama, kar je točno en karat. Iz grškega imena za rožičevo seme – keration – izhaja tudi ime te utežne enote, saj so semena rožičev nekdaj uporabljali za tehtanje dragih kamnov.

Rožičevo pecivo z jabolki

Potrebujemo 4 jajca, 1 jogurtov lonček sladkorja, 1/2 lončka olivnega olja, 1 skodelico moke, 1/2 skodelice mleka, 10 dag rožičeve moke, 10 dag rozin, 5dag čokolade v prahu, 3–4 jabolka, 1 pecilni prašek, čokoladni preliv.

Iz beljakov stepemo trd sneg, sladkor in rumenjake penasto umešamo, dodamo mleko in olje ter dobro zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom, rožičevo moko in čokolado v prahu. Previdno vmešamo sneg iz beljakov in na koncu dodamo naribana jabolka ter rozine. Pekač obložimo s papirjem za peko, ga napolnimo z maso in pečemo 25 minut pri 180 stopinjah. Prebodemo ga z zobotrebcem in če je ta suh, ko ga izvlečemo, je pecivo pečeno. Ko se ohladi, ga prelijemo s čokoladnim prelivom. Postrežemo s čajem.

Rožičevi kolački

Potrebujemo 15 dag rožičeve moke, 10 dag polnozrnate moke, 3 dag sladkorja v prahu, 2 manjši naribani jabolki, 6 beljakov, 2 rumenjaka, 1 vaniljev sladkor, pol zavitka pecilnega praška.

V skledi zmešamo vse sestavine in nazadnje dodamo sneg iz beljakov, pomešan s pecilnim praškom. Maso nadevamo v modelčke in 15 minut pečemo pri 200 stopinjah Celzija. Ohlajene lahko polijemo s stopljeno čokolado ali kakšnim drugim prelivom.

Rožičeva krema ali puding

Potrebujemo 2 skodelici mleka, pol skodelice rožičeve moke, 2 žlici jedilnega škroba, ščepec soli.

Rožičevo moko, škrob in sol gladko zmešamo z malo vode. Zmes postopoma vmešamo v vrelo mleko ter na majhnem ognju kuhamo, dokler se krema ne zgosti (približno deset minut). V kremo lahko ob koncu priprave zamešamo mlete lešnike ali rozine.

Nadev za rožičevo potico

Potrebujemo 500 g nastrganih rožičev, 500 g na drobne kocke zrezanih suhih smokev, 500 g medu, 1 l mleka, 125 g masla, mletih klinčkov in cimeta, malo naribane lupine ekološko pridelane limone, po želji še 140 g rjavega sladkorja.

Rožiče in smokve kuhamo v mleku. Ko vre približno pet minut, odstavimo in primešamo vse preostale sestavine. Dobro zmešamo, da nastane gladka masa. Ko se nadev nekoliko ohladi, z njim enakomerno namažemo razvaljano in dobro vzhajano kvašeno testo, tesno zvijemo in položimo v pomazan model. Postavimo na toplo, vzhajano pomažemo z jajcem in spečemo.

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)