Poletna rižota s figami

Potrebujemo eno veliko čebulo, eno rdečo in eno zeleno papriko, en velik (rumen) korenček, eno bučko, tri paradižnike, štiri sveže fige, strok česna, 400 g piščančjega fileja, skodelico riža, morsko sol, olivno olje, 1 dl črnega vina, zdrobljen čili, tri sveže vršičke rožmarina, lovorjev list, nekaj svežih vršičkov sivke.

Priprava: Vzamemo največjo ponev pri hiši, izredno dobro se obnese tudi električna ponev, ki jih za malo debelejši drobiž ponujajo vse večje veleblagovnice. V hladno ponev brizgnemo večji kanec olivnega olja, dodamo na večje koščke narezano čebulo, na trakove narezano papriko, na kolobarčke narezan korenček, na kocke narezano bučko, narezan paradižnik, nasekljan česen in poljubno narezane fige. Meso operemo in prečno glede na vlakna narežemo na tanke in dolge trakove. Dodamo jih v ponev, kamor dodamo tudi zelišča in lovorjev list ter čili. Sol in vino ter riž prihranimo za pozneje. Vse skupaj enakomerno premešamo z leseno lopatico, pokrijemo in šele zdaj pristavimo oziroma vključimo električno ponev. Med občasnim mešanjem počasi pražimo kakšnih 15 minut, nato dodamo riž, pomešamo in še malo pražimo. Zalijemo z dvema skodelicama vode, premešamo in pustimo vreti deset minut, občasno pomešamo, da se riž ne prime dna. Ko je riž že skoraj kuhan (tekočina že skoraj povre), dodamo še vino in sol po okusu ter še zadnjič premešamo. Ko zavre, ponev odstavimo oziroma izključimo in pustimo še nekaj minut pokrito. Postrežemo kot samostojno jed, s kozarcem vina in solato.