Rumene lepotičke
Zaradi muhastega vremena je sezona lisičk letos nekoliko v zaostanku, redki gobarji so z njimi že imeli srečo, na tržnice pa so jih že prinesli iz nekoliko toplejših krajev. Zaradi prijetnega okusa lisičke sodijo med najbolj cenjene gobe, nekateri trdijo, da celo precenjene. V vsakem primeru gre za zelo okusne in vsestransko uporabne gobe. Kdor želi njihov okus karseda čist, jih bo samo popražil na olivnem olju ali maslu, jih rahlo osolil in ponudil s popečenim kruhom (na sliki), kakor radi počno francozi. Priljubljene so tudi z jajci – na mešanici masla in olivnega olja popražimo nekaj mlade čebule ali šalotke, dodamo očiščene lisičke, jajca umešamo in primešamo malo smetane, soli in popra ter z njimi zalijemo pražene lisičke. Premešamo, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna, jih potresemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo s kruhom. Ljubitelji jedi na žlico iz lisičk, krompirja, paradižnika in čebule skuhajo imeniten golaž. Pri tem je treba paziti le, da paradižnik (ali mezga) prideta v lonec nazadnje, sicer bo krompir ostal trd. Ljubitelji hrena lahko lisičke popražijo, jim dodajo nariban hren in kislo smetano, vse skupaj prevrejo in postrežejo s kuhanim krompirjem. Imenitna jed za ta letni čas so lisičke z mladim krompirjem. Krompir narežemo, mu v skledi primešamo olivno olje, česen in timijan ter stresemo v pekač. Tudi lisičke naoljimo in jih popramo ter razporedimo po krompirju. Pekač pokrijemo (lahko z aluminijevo folijo) in damo za dobre pol ure v vročo pečico. V sezoni stročjega fižola se lisičkam poda tudi slednji. Popražimo čebulo, česen in sesekljan peteršilj, dodamo lisičke, narezan stročji fižol in na kocke narezan mladi krompir, vse skupaj podušimo in zalijemo z malo vode, po desetih minutah kuhanja dodamo še na kocke narezan paradižnik in kuhamo še nekaj minut. Postrežemo kot prikuho ali samostojno jed. Lisičke se seveda odlično podajo tudi k mesu. Popečemo piščančje fileje, v drugi ponvi pa popražimo čebulo in lisičke. Pečene fileje pokapamo z limonovim sokom, pražene lisičke pa odstavimo in jim primešamo rumenjake (dva rumenjaka za pol kilograma lisičk) in par žlic sladke smetane. Temu dodamo pečene fileje s sokom od pečenja vred, premešamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem ter ponudimo s sezonsko solato. V Neaplju vam bi lisičke postregli s paradižnikom. Na olivnem olju segrejejo česen, da zadiši, dodajo lisičke in jih popražijo, da se tekočina ukuha. Dodajo narezan paradižnik in polovico sesekljanega peteršilja ter dušijo pol ure. Jed potresejo z drugo polovico peteršilja in ponudijo kot predjed ali prikuho, tudi kot omako za testenine. Nanizali smo kar nekaj receptov, da si vam ne bo treba beliti glave, kaj bi pripravili, ko se vam bodo v hladilniku znašle te aromatične rumene gobe.