Pski so dobri kot pes
Zlasti na Primorskem in v Istri je to vsaj tako cenjena delikatesa kot denimo šparglji, bljušč in lobodika. Z vsemi pravkar naštetimi lahko pripravimo imenitne omlete oziroma fritaje, kot jim pravijo Primorci. Še več - vse naštete odličnjake lahko med seboj mešamo in jih uporabimo celo hkrati. Medtem ko imata bljušč in lobodika, ki so ju visoko cenili že v antiki, okus in obliko, podobna divjim špargljem (ampak njuna sezona traja dlje), imajo pski, poganjki mladega česna, okus po – kajpak – česnu. Ampak veliko milejšega in še žlahtnejšega. Če ste ljubitelj čemaža in vam je slednjega že zmanjkalo, vam ne bo žal seči po pskih oziroma česnovih zvončkih, kot jim tudi pravimo. V okolici Reke in hrvaške Istre jim pravijo paski, kar si velja zapomniti, če vas bo te dni pot na oddih vodila tja. Veliki gurmani prisegajo na sveže, čisto mlade poganjke, ki so dovolj mehki, da jih surove narežemo v solato oziroma z njimi ob koncu kuhanja odišavimo in začinimo kakšno boljšo rižoto. Imenitno jed bomo pripravili z obvezno na olivnem olju pečenimi umešanimi jajci (Kraševci bodo dodali še pršut ali panceto), ki jim pske dodamo, tik preden zakrknejo. Z zelo mladimi poganjki moramo namreč ravnati previdno – predolgo kuhanje jim oslabi žlahtni okus. Res pa je, da so tako mladi poganjki izključni privilegij vrtičkarjev. Na bolje založenih tržnicah lahko pske v njihovi kratki sezoni kupimo, ampak tam so večinoma že debelejši, tako da jih moramo pred zaužitjem vsaj malo zdušiti. Če ne drugače, po današnjemem receptu. V slednjem lahko kuskus brez večje škode zamenjamo za riž ali polento. Pske lahko v vsakem primeru uporabimo v prav vseh jedeh, kamor bi sicer narezali česen. Prav lepo se podajo denimo v mineštre in vse druge zelenjavne jedi na žlico, izvrstni so s pečenim mladim krompirjem, z blitvo, špinačo, koprivami … Naj bo meja le domišljija!