Zgodb o nastanku jedi je več. Prva pravi, da je nastala leta 1860, v prvi ameriški restavraciji Delmonico, ko nekega dne ni bilo veliko v hladilniku in se je lastnica gospa LeGrand Benedict s šefom kuhinje dogovorila, naj naredi nekaj z jajci. Kuhar Charles Ranhofer je naredil oeufs à la Bénédictine, recept pa je leta 1894 zapisal v svoji kuharski knjigi.

Jed si lasti tudi Lamuel Benedict, borzni posrednik z Wall Streeta, češ da je leta 1894 zakorakal v hotel Waldorf v New Yorku in naročil zdravilo za hudega mačka: masleni toast, poširano jajce, zapečeno slanino in vedro holandske omake. Takratni vodja hotela Oscar Tschirky je bil tako navdušen nad izbiro, da je jed poimenoval po njem in jo uvrstil na jedilni list tako zajtrka kot kosila.

Ne glede na to, kdo si jih je izmislil, so jajca benedikt postala ena najbolj znamenitih ameriških jutranjih jedi.