Slovenski šipon v slovitem Decanterju

Šipon iz vinske kleti Dveri-Pax je leta 2009 prejel prestižni naslov Mednarodne trofeje v kategoriji sladkih vin po izboru revije Decanter. Prav Decanterjeve nagrade so najbolj cenjene vinske nagrade na svetu. Te dni pa je znova navdušil Decanterjeve pisce. Stevena Spurriera, znani svetovalec za vina in hkrati eden od idejnih vodij ustanovitve londonskega ocenjevanja vin Decanter, je v marčevski številki v svoji kolumni, v kateri vedno priporoča šest izbranih vin, priporočil tudi šipon ilovci 2011 vinske kleti Dveri-Pax. Tako se je omenjeno vino postavilo ob bok petim tujim vinskim »vrhuncem« in dokazalo, da lahko tudi slovenski šipon vznemiri najbolj razvajene vinske poznavalce.

Ligety jedel horseburger

Afera s konjskim mesom je kriva, da se je Slovenija zapisala na seznam eksotičnih svetovnih držav, kjer jedo konjsko meso. Revija New York Magazine je objavila listo dvajsetih krajev na svetu, kjer si lahko privoščite konjske specialitete. Tako se je naš Hot Horse, kjer že od leta 1995 strežejo konjske burgerje, znašel na seznamu ob boku mehiških, pariških, veronskih, ene newyorške in ene restavracije iz Jakutska, kjer strežejo konjsko meso. Da so Hot Horse opazili, je verjetno pomagal tudi ameriški smučarski as Tom Ligety, ki je na Twitterju objavil svojo fotografijo iz Hot Horsa s pripisom: »Bi jedli horseburger če bi bili v Sloveniji?« Nič pa ni napisal o tem, ali mu je bil všeč ali ne.