Okrogla miza je potekala pod okriljem odbora za intelektualno lastnino pri Ameriški gospodarski zbornici v Sloveniji (Amcham). Član odbora Jaka Repanšek je uvodoma poudaril, da je posodobitev zakonodaje nujno potrebna z vidika trenutne poslovne in gospodarske realnosti.

V ta namen na odboru pripravljajo zbirko predlogov, s katerimi želijo doseči boljšo predvidljivost postopkov s področja intelektualne lastnine, večjo fleksibilnost na področju pridobivanja licenc za uporabo intelektualne razmerje in drugih pogodbenih razmerjih ter sodno zaščito. Na slednjem področju obstaja prepričanje, da je potrebno najti pravo razmerje med zaščito intelektualne lastnine in legitimnimi interesi uporabnikov, je dejal Repanšek.

Pri tem je v Sloveniji urejenost zakonodaje še posebej pomembna na farmacevtskem področju, pa tudi na področju programske opreme, medijskih vsebin in glasbe, kjer je potrebno zakonodajo prilagoditi vse hitrejšemu razvoju tehnologije, meni Repanšek.

Na to je opozoril tudi član sveta Evropskega združenja za blagovne znamke ECTA Max Oker-Blom, ki je med dejavniki sprememb izpostavil procese globalizacije, digitalizacijo vsebin in zbliževanje tehnologij. Ob tem je izpostavil potrebo po večji zavesti o avtorskih pravicah, tako na strani podjetij kot na strani kupcev, še posebej mlajših generacij.

"Na Finskem smo sporočilo mladim prenesli preko Facebooka. Če namreč mislijo, da s tem, ko kupujejo ponarejene proizvode, komu pomagajo, se motijo. Če kupujejo izdelke, ki so bili narejeni v domači državi ali kje drugje, s tem spodbujajo gospodarsko rast, če pa kupujejo ponarejene izdelke s strani proizvajalcev, ki denarja ne namenjajo za raziskave, pa ne pripomorejo k boljši prihodnosti ne na Finskem ne v Sloveniji," je poudaril Oker-Blom.

Direktor Urada RS za intelektualno lastnino Luka Novak je prav tako poudaril pomen dialog med oblastmi in civilno družbo ter pravilno razmerje med prekomernim ščitenjem avtorskih pravic in popolno odprtostjo. Kot pravi, je pomembno analizirati in razumeti avtorske pravice in ne le prepovedovati.

Udeleženci so na okrogli mizi spregovorili tudi o problemu neusklajene zakonodaje znotraj EU, kar je po mnenju vodje Inštituta za intelektualno lastnino v Ljubljani Maje Bogataj Jančič velik problem, saj znižuje konkurenčnost. "Avtorsko pravo je usklajeno, pogodbeno pravo pa ne, kar bo ogromen izziv za unijo," je dejala.

Naslednji problem je dolgotrajnost postopkov. Zaščito namreč rabimo danes in ne jutri, zato je potrebna modernizacija pravil, pri tem pa je vsakodnevna politika lahko ovira, je dejal Urban Vrtačnik iz odbora za intelektualno lastnino pri Amcham.

Ustanovitelj start-up podjetja Ledcom Uroš Čadež pa je osvetlil probleme, s katerimi se srečujejo mlada tehnološka podjetja. Pri tem je izpostavil visoko ceno pridobitve patentov ter pomanjkanje znanja o postopkih povezanih z uveljavljanjem intelektualne lastnine.