Znani hollywoodski producent Arnon Milchan je v intervjuju za izraelsko televizijo priznal, da je najmanj dve desetletji delal za izraelsko vohunsko službo – v 80. letih prejšnjega stoletja je pomagal zlasti pri razvijanju izraelskega jedrskega orožja. 68-letni Milchan je danes multimilijonar in četrti najbogatejši človek v Izraelu. V Hollywoodu je delal 35 let in produciral okoli 120 filmov, med njimi takšne uspešnice, kot so Bilo je nekoč v Ameriki, Čedno dekle, L. A. zaupno in Klub golih pesti.

»Počutil sem se kot Bond«

V hollywoodskih krogih se je že dolgo šepetalo o Milchanovi vohunski dejavnosti, pravzaprav vse od leta 1985, ko so ameriške oblasti odkrile, da je ena Milchanovih družb sodelovala pri ilegalnem ladijskem prevozu jedrske sprožilne naprave v Izrael. Leta 2011 se je pojavila knjiga Meira Dorona in Josepha Gelmana Confidential: The Life of Secret Agent Turned Hollywood Tycoon Arnon Milchan (Zaupno: tajni agent, ki je postal hollywoodski tajkun), ki je Milchanovo vohunsko dejavnost tudi dokumentirala, toda sam Milchan knjige ni avtoriziral niti ni javno spodbijal ali potrdil njenih trditev.

Kot danes pravi sam, ga je kot tajnega agenta v 60. letih rekrutiral Lakam, kot se je imenoval vohunski oddelek pri izraelskem uradu za znanstvene odnose. »Ali veste, kaj je pomenilo za 20-letnega fanta, da ga je njegova država izbrala za Jamesa Bonda?« je pripovedoval na izraelski televiziji. »Vau! Akcija!« To je bilo torej še veliko prej, preden je Milchan postal eno vodilnih imen v filmski industriji. »To sem storil za svojo domovino in na to sem ponosen,« je razlagal v intervjuju. Ni pa razkril, zakaj je o tem spregovoril šele zdaj. Morda zato, ker so ga še do nedavnega zadrževale vezi z izraelsko vohunsko službo, domneva ameriški komentator Fred Mazelis, ki pravi: »Odkrito priznanje njegove vohunske vloge bi zapletlo tudi njegovo hollywoodsko kariero, še zlasti po tistem, ko je izraelska zasedba Zahodnega brega in Gaze sprožila široko nasprotovanje.«

Kopica vplivnih prijateljev

Po trditvah avtorjev knjige Zaupno: tajni agent, ki je postal hollywoodski tajkun naj bi Milchana kot tajnega agenta rekrutiral nihče drug kot sedanji predsednik Izraela, 90-letni Simon Peres. V knjigi je citirana Peresova izjava, ki hvali Milchanov prispevek k temu, da je zionistična država postala edina jedrska sila na Bližnjem vzhodu. Bodoči hollywoodski tajkun je tedaj nadzoroval vodilne družbe, ki so financirale izraelske vohunske operacije in trgovale z orožjem. Milchanovo dolgoletno prijateljstvo s Peresom ga je v izraelskem reakcionarnem političnem spektru umeščalo na »levo« in mu tudi v Hollywoodu pridobilo prijatelje med igralci in režiserji, kot so Robert de Niro, Brad Pitt in Oliver Stone. V televizijskem intervjuju je Milchan priznal, da je apartheidskemu režimu v Južni Afriki pomagal izboljšati »javno podobo«, v zameno pa je Izrael iz Južne Afrike dobil uran.

Milchan je delal kot tajni agent od 60. do sredine 80. let prejšnjega stoletja. Njegov sodelavec v Hollywoodu, Richard Kelly Smyth, je bil obsojen, samega Milchana pa Reaganova administracija ni sodno preganjala. Smyth je pobegnil in pristal v zaporu šele 15 let po obsodbi. Prav tako ni zanemarljivo, da je Milchanova hollywoodska družba Regency Enterprises prejela 200 milijonov dolarjev od Murdochove News Corporation (s čimer je ta dobila 20-odstotni delež v Milchanovi družbi), Robert Murdoch pa je znan kot vnet zagovornik desničarske zionistične politike. Bolj presenetljivo v televizijskem intervjuju je bilo Milchanovo razkritje, da je bil v Hollywoodu njegov sodelavec pri vohunskih poslih pokojni režiser Sydney Pollack (Konje streljajo, mar ne?, Trije Kondorjevi dnevi, Tootsie, Zbogom, Afrika in drugi), ki je bil sicer znan kot hollywoodski liberalec.