Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Krivcev za afero "driska" niso našli

Krivcev za afero "driska" niso našli

Po štiridnevni razpravi je okrajno sodišče v Mariboru zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo skupino navijačev nogometnega kluba Branik, ki so bili osumljeni krivde obolenja karlovških nogometašev v Mariboru. Zmagovalec kvalifikacijske tekme se je namreč uvrstil v drugo zvezo ligo. Nedeljo prej je Karlovac na svojem igrišču z 2:0 (0:0) premagal Branik. Potem ko so prenapeteži v soboto ponoči pred hotelom Orel razgrajali, gostujoči nogometaši pa so zboleli, so Karlovčani v nedeljo odpotovali domov, več kot 10.000 ljudi pa je na stadionu zamanj čakalo na začetek tekme. Od 31 gostov je zbolelo 19 nogometašev in pet odbornikov. Zaradi zloglasne afere "driska" so morali 11. avgusta 1960 klub Branik razpustiti. Na sojenju so zaslišali 40 prič iz Maribora in Karlovca, sodišče pa ni moglo ugotoviti, kako so gostujoči nogometaši oboleli. V preiskavi se je izkazalo, da so bile prve ocene o zastrupitvi pretirane. Dr. Janez Milčinski iz Ljubljane in dr. Vladimir Palmović iz Zagreba sta izjavila, da je bilo gostujoče igralce tehnično neizvedljivo onesposobiti z eulaksinom. Med sodnomedicinsko obravnavo so prebrali izvid Okrajnega higienskega zavoda v Mariboru, po katerem hrana v hotelu Orel ni bila pokvarjena ali zastrupljena. Nekatere priče iz Karlovca so prišle v protislovja, ki so jih skušale opravičiti z vznemirljivim vzdušjem ob dramatičnih dogodkih v Mariboru. Obramba se je sklicevala na to, da ni bilo moč najti sredstva niti krivca, ki naj bi igralcem v hrano primešal kemično sredstvo. MŠD Branik je na koncu sojenja dobil popolno zadoščenje, saj je sodni senat pod predsedstvom Miloša Močnika izrekel oprostilno sodbo.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor