Duhovita in hkrati žalostna zgodba o najstniku in njegovih prijateljih govori o enem od zamolčanih problemov slovenske družbe, odnosu do priseljencev iz nekdanje Jugoslavije. Stereotipno so prikazani kot primitivni, neprilagojeni in neizobraženi ljudje, ki se nagibajo k nasilju in alkoholu.

Predstavlja vsakdanje življenje najstnikov oziroma t.i. čefurjev Marka (Benjamin Krnetić), Adija (Ivan Pašalić), Acota (Dino Hajderović) in Dejana (Jernej Kogovšek). Ti svoj čas večinoma preživljajo pred domačim blokom, kjer bodisi brezdelno posedajo ali pa uganjajo neumnosti.

Festival v Parizu je potekal med 27. in 30. aprilom, na njem pa so prikazali filme različnih dolžin in žanrov. Na festivalu je nagrado za najboljši film in režijo prejel Ponarejevalec srbskega režiserja Gorana Markovića.

Za življenjsko delo pa so nagrado podelili bosanskemu igralcu Emirju Hadžihafisbegoviću, ki je v Vojnovićevem filmu odigral vlogo Markovega očeta Radovana, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Igralec je za to vlogo že prejel nagrado tudi na mednarodnem filmskem festivalu, ki je novembra lani potekal v nemškem Cottbusu.

V Prištini, kjer je glavno nagrado v sekciji Balkan prejel srbski film Neubogljivi režiserke Mine Djukić, je 6. mednarodni filmski festival potekal med 25. aprilom in 2. majem.

Vojnovićev film so sicer 2. maja predvajali tudi na nacionalnem filmskem festivalu češkega filma v Plzenu, kjer je bila Slovenija letošnja filmska gostja. Predstavila se je s programom kratkih in celovečernih filmov.