MIKK v Murski Soboti, Ambasada v Beltincih, MKK v Črnomlju, Gustaf v Mariboru, Kotlovnica v Kamniku, pri Breclju v Kopru, Hiša kulture v Pivki, Bazen v Kranju. Tudi v Zagorju so dobili svoj mladinski center, v Novem mestu je nadvse aktiven Sokolski dom. Spisek potencialov se nadaljuje in ni kratek. Čez dvajset let si bo aktualna generacija bendov in kulturnih aktivistov brez težav postavila spomenik.

Ilirskobistriški MKNŽ, ki nosi zlato medaljo za zasluge, da je bila Slovenija v devetdesetih letih na evropskem klubskem zemljevidu radikalnih rokovskih tokov, je dolgoletno tradicijo kluba nadgradil s festivaloma lokalne scene, na katerih je nova generacija skupin pokazala zobe. Na drugem koncu se je alternativno Prekmurje dobro organiziralo s Prekmurje Noise Conspiracy, eden njegovih vidnih podaljškov je danes produkcija God Bless This Mess. Vedno večji in aktivnejši kolektiv Cheap Tunes nocoj prireja v kamniški Kotlarni koncert mariborskih zasedb Coma Stereo in Nina Bulatovix, v kranjskem Subartu pa nocoj nastopajo indie rokerji Barely Modern in Martin Ramoveš Band. Med domačimi klubi, ki spodbujajo lokalno udejstvovanje, je Metulj v Bistrici ob Sotli, ki je v petnajstih letih obrodil sadove in mlade rodove bendov. Kompilacija Urok je eden od njegovih dokumentov. Podobno vrednost ima Obalna pašteta 2008, ki je zaobjela skupine, zbrane okoli izolskega Shoto kluba, zaprtje katerega je usodno vplivalo na mrtvilo na Obali.

Klubi pripomorejo k razbijanju miru v domačem kraju in k oživitvi aktivnosti, pa naj bodo to igranje v bendu, pisanje recenzij, fotografiranje, didžejanje, organiziranje koncerta, delo tonskega mojstra ali producenta. Klubi so bili in bodo stičišča in shajališča. So prevodnik ljudi, idej, glasbenih aktov in so ob bendih ključni spodbujevalnik razcveta.

V začetku oktobra je po naših klubih krožila karavana londonske založbe Catapulte Records s skupinama Guess What in Orchestre Du Mont-Plaisant. V Menzi pri koritu je bil izpeljan tudi projekt In-box, s katerim Andrea Pirovana postavlja repliko utesnjenega kletnega prostora v Londonu, v katerem omenjena založba prireja koncerte. Cilj projekta je bil prenesti londonsko stvarnost v Ljubljano in opozoriti, v kako dobrih pogojih se živi in ustvarja pri nas, v naši metropoli.

Čez deset dni prihaja v isto Menzo karavana skupin iz Los Angelesa. Ob koncertnih znancih Red Sparowes se bomo soočili še z zasedbama No Age in Abe Vigoda. Po Health bo to novo srečanje z liki kluba The Smell, ki velja za talilni lonec aktualne neodvisne rokovske scene v Los Angelesu in je zgled več, kako neprecenljivi so realni prostori drugačnosti. Tako kot ni scene brez bendov in občinstva, je ni brez klubov, ki ponudijo streho nad glavo in zavetje ter so poligon akcije.