Vinar Sebastijan Štemberger iz Šepulj na Krasu je grozdje potrgal v polni zrelosti s povprečno 12 let starih trt. Fermentacija je potekala v lesenih kadeh z naravnimi glivicami, prebranimi iz istega grozdja (5 odstotkov), pobranega v predtrgatvi. Po tritedenski maceraciji je bilo vino pretočeno v dva velika 1200-litrska soda, kjer je zorelo dve leti. Do stekleničenja ni bilo dodanega nič žvepla ali kakšnega drugega konzervansa, tako da je postalo vino stabilno z naravnimi procesi.
Merlot je za svoja leta živahen, na okusu so zaznavni gozdni sadeži in malo češpljeve marmelade. Cvetica je sveža in sadna. Vino je primerno za staranje. V kombinaciji s hrano vinar priporoča lahko rdeče meso, prileže pa se tudi k čokoladnim ali marmeladnim sladicam. Stopnja alkohola: 14 % vol.
Vinar Tomaž Prinčič iz Kozane v Goriških brdih je rebulo za linijo Mihael, ki jo trgajo le na izbranih legah, potrgal konec septembra s 30 let starih...