Osnova te omake močnega okusa je seveda čili. Vsaj ena vrsta čilija, pogosto je več različnih. K temu dodajo česen, semena rastline achiote oziroma bikse, ki doda značilno temno barvo, različne začimbe, suho sadje, oreščke, malo kakava in še druge skrivnostne sestavine. Iz tega najprej dobijo prah, ki ga zmešajo v gosto pasto, ki jo po potrebi redčijo v omako. V Mehiki obstaja veliko različnih oblik omake mole. Najbolj razširjena je mole poblana. Omake iz severne Mehike so manj komplicirane, kar pomeni, da imajo le dvajset sestavin, medtem ko so južnejše sestavljene iz več kot tridesetih sestavin.

Po izročilu naj bi omaka nastala v samostanu Santa Rosa v Pueblu, ko je samostan v času zgodnje kolonizacije obiskal škof, siromašne nune pa niso imele ničesar, da bi mu skuhale kosilo. Ubile so starega purana, da bi zakrile njegov okus, pa so iz ostankov v shrambi – čili, nekaj čokolade, začimbe in star kruh – skuhale gosto omako. Škof je bil nad jedjo seveda navdušen.

Omako mole še dandanes največkrat postrežejo z mesom.