Piada – osnovni recept

Potrebujemo: 1 kg krušne moke, 20 g morske soli, 2 dl olivnega olja, toplo vodo.

Priprava: Moko vsujemo v skledo in vanjo naredimo vdolbino. V to vdolbino vsujemo sol in vlijemo olje. Dobro premešamo in dodamo ravno dovolj vode, da se testo drži skupaj! Oblikujemo v kroglo in močno mesimo vsaj pet minut, da testo postane gladko in elastično. Kepo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure. Nato testo razvaljamo v »salamo« in ga razdelimo na deset enakih delov, ki jih oblikujemo v kepe. Vsako kepo s prsti sploščimo v in na tanko (2–3 mm) razvaljamo, da postane lepo okrogla, kakor palačinka. Veliko ponev dobro segrejemo in vanjo položomo prvo piado. Če se pojavijo mehurji, jih potlačimo. Ko se na spodnji strani pojavijo rjavi madeži, piado obrnemo in enako zapečemo na drugi strani. Če jih spečemo preveč, jih lahko nekaj dni hranimo v hladilniku. Vsako posebej nadevamo s poljubnim nadevom in jo prepognemo na polovico. Tik preden jo postrežemo, jo lahko še malo popečemo oziroma pogrejemo in narežemo na trikotnike. Postrežemo jih lahko kot samostojno jed ali morda s solato, odlično se obnesejo kot priloga, slastne so vselej – za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo!