Nadevan kopun iz pečice

Potrebujemo: Celega kopuna (okrog 3 kg), 1 žličko ingverja v prahu (ali ustrezno količino sveže naribanega), 1 žličko morske soli. Za nadev še 40 gr masla, 1 šopek drobnjaka, 1 šopek peteršilja, 1 kopunova jetra, 250 gr mlete teletine, 1 žemljo, 100 g kuhanega pršuta, 1 jajce, 0,5 dl mleka, 1 dl kisle smetane, 50 g moke, 2 stroka česna, morsko sol, sveže zmlet poper, 1 dl olivnega olja.

Priprava: Kopuna očistimo, operemo in osušimo, nato pa ga od zunaj in od znotraj natremo z mešanico soli in ingverja. Pripravimo nadev, tako da žemljo narežemo na kockice in jih prelijemo z mlekom. Na maslu na hitro popražimo nasekljani drobnjak, nato dodamo drobno narezana jetrca in vse skupaj še malo podušimo. Odstavimo s štedilnika, počakamo, da se nekoliko ohladi, in drobno sesekljamo. Mleto meso damo v globoko posodo, dodamo ožeto žemljo, sesekljana jetrca, na drobne krpice narezan pršut, moko, jajce, sol, poper, stisnjen česen, drobno sesekljani peteršilj in kislo smetano. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gosto zmes, s katero napolnimo kopuna. Odprtine zašijemo ali zašpilimo z zobotrebci in postavimo v globok pekač. Kopuna prelijemo z vročim oljem ali vročo kopunovo mastjo, ki nam je ostala pri čiščenju, ter vse skupaj porinemo v pečico, segreto na 190 stopinj Celzija. Pečemo ga okoli dve uri in pol, med pečenjem po potrebi dolivamo vodo, kopuna pa prelivamo s sokom od pečenja. Pečenega kopuna vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi, nato ga s pekačem vred postavimo na mizo in sproti režemo ter nalagamo na krožnike. Postrežemo ga s poljubno izbrano prilogo, nikakor ne bomo ustrelili mimo s pečenim krompirjem, pečenimi jabolki, kostanjem, mlinci, pečeno bučo, rdečo peso, zeljno solato in podobnim.