Velikonočno jagnje

Potrebujemo: 1,6 kg jagnječjega stegna, 1 veliko limono, 2 žlički gorčičnih semen, 2 vejici po možnosti svežega rožmarina, 4 stroke česna, 2 žlički mletega koriandra, 1 ščepec timijana, 1 ščepec majarona, 2 dl olivnega olja, 2 žlički morske soli, 2 žlički sveže mletega črnega popra. Za prilogo še pečen krompir, popečene šparglje, jajca, pečena na oko.

Priprava: Jagnječje stegno operemo in osušimo. Limono stisnemo, sok damo v večjo skledo, v kateri bomo pripravili marinado. Česen olupimo, stremo z nožem in na drobno sesekljamo. Vejici rožmarina operemo in z vejic osmukamo listke. V skledo z limono dodamo rožmarin, česen, koriander, timijan, majaron, gorčična semena in olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo. Meso dobro natremo s soljo in poprom ter ga dodamo v skledo z marinado in z vseh strani dobro premažemo. Skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri, še bolje čez noč. Pečico segrejemo na 250 stopinj Celzija. Stegno vzamemo iz marinade in ga položimo v namaščen pekač, ga prelijemo z marinado, pokrijemo in potisnemo v segreto pečico. Pečemo 90 minut, nato pekač odkrijemo in meso prelijemo z lastnim sokom. Odkritega nato pečemo še pol ure in ga vmes večkrat obrnemo, da se enakomerno zapeče z vseh strani. Pečeno stegno pustimo deset minut, da se nekoliko ohladi, nato ga vzamemo iz pekača, narežemo in nadevamo na segrete krožnike ter prelijemo s precejeno omako iz pekača. Zraven ponudimo pečen mlad krompir in v ponvi na hitro popečene šparglje. Da bo jed še bolj v duhu praznikov, lahko na vsak krožnik dodamo še jajce, ampak ne trdo kuhano, temveč pečeno na oko.