Kot solistka ste se prvič predstavili na Slovenski popevki 2005. Kakšni so bili vtisi?


Slovenska popevka je bil moj prvi medijsko odmeven nastop in prva priložnost za širše občinstvo, da me spozna. Za razliko od letošnje popevke, ko so je bila generalka na isti dan kot nastop in smo bili že vsi rahlo utrujeni, smo pred dvema letoma v Križankah s tem opravili že nekaj dni prej. Tako je bil večer posvečen samo nastopu. Bilo je čarobno. Gotovo tudi zato, ker sem prejela nagrado za najboljšo debitantko.

Potem vas dve leti praktično ni bilo na spregled. Kako to, da ste se umaknili in kaj ste počeli?

Ustvarjala in še enkrat ustvarjala. Bilo je obdobje nekakšnega medijskega zatišja, ki pa sem ga s pridom izkoristila in se posvečala glasbi in petju. Nekateri sadovi dela so že vidni, drugi pa so na poti.

Za vami je drugi nastop na Slovenski popevki in še ena nagrada. Naziv najbolj obetavne izvajalke. Kaj vam ta priznanja pomenijo?


Nagrade jemljem kot potrditev, da jaz in moja ekipa dobro delamo. Po drugi strani so se mi s tem odprle nove možnosti, ki pomenijo še več dela, in tega sem zelo vesela.

Ko mediji pišejo vsak po svoje

Nevoščljivi so se hitro oglasili, da gre za isti nagradi, in se spraševali, kako je mogoče, da nekdo dvakrat dobi priznanje za debitanta leta, čeprav vemo, da dejansko gre za dve različni stvari …
V zvezi s tem je bilo precej nejasnosti, tudi mediji so se razpisali vsak po svoje in potegnili različne zaključke. Navajali so, da gre za debitantsko nagrado, čeprav je naziv nagrade najbolj obetavna izvajalka. Kot sem razumela, je žirija nagrado prekvalificirala z namenom, da jo lahko podeli nekomu, ki je že kdaj nastopil na festivalih, in s tem povečala število kandidatov, ki so lahko nagrajeni.

Vam je bilo zaradi tega kaj neprijetno?

Situacija je bila res malenkost nerodna in tudi sama sem bila v dvomih, kako bo to vse skupaj izpadlo. Je pa res, da do zadnjega trenutka nisem vedela, kaj bo – bilo je zelo napeto, še na poti na oder nisem vedela, katero lovoriko sem prejela. Šele ko so mi predali nagrado, sem na njej prebrala, za kaj gre.

Zakaj je nastopanje z orkestrom tako privlačno?

Peti z orkestrom je prav gotovo za vsakega izvajalca določen izziv. Sama imam nemalo takšnih izkušenj in ob tem resnično uživam. Peti z revijskim orkestrom je nekaj posebnega, saj v njem igrajo sami profesionalci z izjemnimi referencami.

Za naziv debitantka leta 2005 ste dobili tudi nagrado, in sicer 80 snemalnih ur. Kako to, da ste čakali dve leti, preden ste jih izkoristili?

Še sama nisem vedela da bo trajalo toliko časa. Nagrada sama, teh 80 ur, je bila v bistvu spodbuda, da začnem ustvarjati album - in to ne gre čez noč. Sprva sem bila zelo optimistična, da bomo ploščo hitro spravili pod streho. Ko pa se je začelo delo, sem uvidela, da bo trajalo dlje časa.

Vsak nov dan

Izšel je vaš prvenec Vsak nov dan. Ste zadovoljni z odzivi?

Glede na to, da smo odjadrali v bolj kvalitetne pop vode, kjer smo domiselno kombinirali številne inštrumente in poskrbeli za nek svež pristop, se zgledovali po sanremovskih popevkah in popolnoma spregledali slovenski "turbopop", sem nestrpno pričakovala odzive občinstva. Strah je bil povsem odveč, saj se je vsul plaz pozitivnih kritik, kar me neizmerno veseli.

Torej bi skladbe na albumu žanrsko opredelili kot pop?

Težko se je spraviti v nek predal. Nismo se hoteli žanrsko preveč omejevati, saj mora biti plošča čim bolj raznovrstna in poslušljiva. Tu je vajeti vzel v roke Marko Mozetič, ki je glavni krivec za glasbo pri tem projektu.

Kako je album dobil naslov?

Vsak nov dan je naslov ene od dvanajstih pesmi, ki so na albumu, besedilo za skladbo pa sem napisala skupaj z Evo Hren. Je nekakšna moja osebna himna, zato sem tudi album poimenovala po njej.

Bi bila plošča vseeno pripravljena tudi, če ne bi prejeli nagrade v obliki snemalnih ur?

Nimam pojma! (smeh) Res ne vem, kako bi se stvari razpletle. Verjetno bi bilo malce težje in zato je bila ta nagrada vsekakor dobrodošla. Nekaj bi zagotovo naredila…

Se vam zdi, da prvi album nekako zaznamuje izvajalca in njegovo glasbeno pot?

Ljudje radi predalčkajo, sama pa, kot sem omenila, omejevanja ne maram. Ta plošča je zgodba preteklih dveh let, ker pa verjamem, da se glasbeno razvijam, bodo temu primerne tudi prihodnji albumi, če si jih sploh upam napovedati.

Ste imeli kakšen poseben ključ pri izbiri pesmi, ki ste jih uvrstili na album?

Album je res velik projekt, zato sem se natančno posvetila izbiri glasbe in besedil. Posebne formule za izbiro pesmi nimam, mora mi biti všeč, moram se najti v njej, nekako je dovolj, da predstavlja del mene.

Lažje interpretirate svoja besedila, ali vam je za to vseeno.

Besedila so zame izredno pomembna. Kar se tega tiče, znam biti precej zoprna, vendar zelo hitro vem, ali mi besede ležijo. Izbiram tekste, ki jih čutim, zato z interpretacijo nimam nikakršnih težav.

Prva in druga ljubezen

Ivina prva ljubezen je petje?

Absolutno!

Kaj pa druga ljubezen?

(tišina) Petje. (smeh) Očitno sem res vse življenje zastavila okoli petja. No, tu je tudi poezija, ki jo zelo rada pišem, in ne morem brez živali.

Je ljubezen tudi za vas najboljši navdih za ustvarjanje?

Moj navdih za ustvarjanje je izredno nepredvidljiv in ne sledi takšnim ali drugačnim stanjem. Navadno ga sprožijo različni momenti v okolici, ki se potem razvijejo v nekaj globljega.

Ste diplomirana komunikologinja. Se dejansko posvečate tudi svojemu poklicu, ali ima zdaj glasba prednost?

Od nekdaj me je zanimalo ogromno stvari. Nikoli si nisem rekla: jaz bom pa pevka, in se v to zapičila. Trenutno združujem oboje. Sem zaposlena v podjetju na oddelku za marketing in bila bi zelo žalostna, če bi se morala odreči eni stvari na račun druge.

Kaj pa glasbena izobrazba? Pogoj za dobro delo ali le dobrodošel dodatek k talentu?

Treba se je spoznati, da lahko dobro delaš. Talent je povsem neodvisna stvar, ki ti je ne da nobena šola. V šoli se razvijaš, rasteš kot pevec in - najpomembneje- naučiš se uporabljati glas, brez da bi ogrožal svoje zdravje. Za vse drugo je tu talent.

Kakšen je vaš pogled na glasbeno sceno?

O tem je bilo že veliko povedanega. Dejala bom samo to, da je pri nas ogromno kvalitetnih in nadarjenih glasbenih ustvarjalcev, ki se jim ne posveča dovolj pozornosti. Jaz sama si ne želim uspeti na "sceni", to me ne zanima. Želim delati dobro glasbo in se na ta način uvrščati med pevce, ki jim lahko pripišemo, da so res dobri. Moj cilj ni prodajati svoj obraz, kot sredstvo za to pa izrabljati glasbo.