Holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija DZ za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov morajo štiri predlagati poslanske skupine, štiri pa vlada, od teh enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Nadzornike bo nato z absolutno večino imenoval DZ.

Minister za delo Andrej Vizjak je na novinarski konferenci po seji ESS v imenu vlade opozoril, da je za imenovanje kandidata zelo malo časa. Rok se namreč izteče 28. januarja. V tej luči je izrazil razočaranje nad predstavniki sindikatov, ki še niso oblikovali stališča, ali bodo pri postopku imenovanja skupnega kandidata socialnih partnerjev sploh sodelovali.

Postopki, potrebni za imenovanje vladnih in parlamentarnih kandidatov za nadzornike holdinga, pa po ministrovih informacijah že potekajo. Vlada bo storila vse, da bodo končani v zakonskem roku, je zatrdil.

Predsedujoči ESS in predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi je medtem izpostavil, da si je delojemalska stran vseskozi prizadevala za to, da bi v nadzornem svetu holdinga sedeli tudi predstavniki zaposlenih. Da bo nadzornik predstavnik vseh socialnih partnerjev, jih sicer ne moti, a bi si želeli več, je nakazal.

Po Posedijevih besedah so sedaj v zadregi, ali se iti "to igro politike", stališča sindikalistov pa so različna. Prav zato so se dogovorili, da do petkove seje ESS ugotovijo, kakšne so možnosti, da sodelujejo pri postopku imenovanja kandidata. Pri tem je zatrdil, da ga ne želijo ovirati.

Med sindikalnimi centralami, ki pri tem ne želijo sodelovati, je sicer Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Prvi mož KSJS Branimir Štrukelj je pred današnjo sejo spomnil, da je bil zakon o holdingu sprejet v nasprotju z njihovimi predlogi. To še posebej velja prav za sestavo nadzornega sveta, saj "smo kategorično zavračali nadzor politike nad našim skupnim premoženjem", je dodal.

"Povsem odkrito povem, da bomo skušali zavreti delovanje tega holdinga, ki je po naši presoji narejen za to, da se razproda premoženje pod zelo netransparentnimi pogoji in da bi politiki na oblasti nekaj imeli od tega," je bil oster.

Precej pomislekov glede zakona imajo tudi na delodajalski strani. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je na novinarski konferenci izpostavil smernice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki govorijo o pomenu neodvisnega in profesionalnega korporativnega upravljanja.

Delodajalci so se zato po njegovih besedah zavzeli za to, da morajo imeti nadzorniki mednarodne izkušnje. To je za tako pomembno področje, kot je upravljanje državnega premoženja, ki vpliva na celotno slovensko prebivalstvo, zelo pomembno, je menil.

Navedel je še, da se je doslej z državnim premoženjem zelo slabo upravljalo, saj je bil donos negativen, kar je, glede na to, da so državna podjetja povezana z energetiko, infrastrukturo in podobnim, s čimer vplivajo na konkurenčnost preostalega gospodarstva, zaskrbljujoče.

Delodajalci so sicer pred sejo zatrdili, da so pripravljeni pristati na delitev mandata, kar pomeni, da bi bil pol mandata nadzornik ESS predstavnik delodajalcev, pol pa predstavnik sindikatov. Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je to možnost ocenil kot realno, a neracionalno.

Danes pa je bilo mogoče slišati še, da bo na koncu predstavnik ESS v nadzornem svetu holdinga izkušen zunanji človek, ki bo oddelal celoten mandat.