Kot je razvidno iz sklepa o potrditvi prisilne poravnave, danes objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je osnova za glasovanje znašala 17,24 milijona evrov, kar je s količnikom ena ponderiran seštevek priznanih navadnih terjatev. Za prisilno poravnavo je glasovalo 33 upnikov v skupnem ponederiranem znesku 14,16 milijona evrov, kar predstavlja 82,15 odstotka osnove.

Za sprejetje prisilne poravnave - po zakonu morajo za sprejetje prisilne poravnave glasovati upniki z vsaj 60 odstotki vseh navadnih terjatev - je tako glasovala potrebna večina upnikov.

Sodišče je v sklepu zapisalo, da je v skladu z napotili višjega sodišča najprej odločalo o zahtevi italijanske družbe Dinomarchi, naj se sodišče opredeli do vprašanja ničnosti sklepa upniškega odbora s 3. oktobra lani. Na podlagi tega sklepa upniškega odbora so zmanjšali osnovni kapital s 4,3 milijona evrov na nič evrov ter osnovni kapitala povečali z vplačilom novih delnic v višini 910.020 evrov.

Pri dokapitalizaciji sta sodelovali banki upnici, Deželna banka Slovenije (DBS), ki je vplačala za 460.000 evrov novih delnic in postala večinska lastnica, ter Abanka Vipa, ki je vplačala za 255.000 evrov novih delnic. Nove delnice so vplačali tudi italijanski lastniki Semenarne, Trasfin (175.000 evrov), Dinomarchi (50.000 evrov) in Semfin (20 evrov).

Sodišče v obrazložitvi danes objavljenega sklepa piše, da lahko na potrditev prisilne poravnave vplivajo le upniki ter da glasovanje upnikov in odločitev sodišča v postopki prisilne poravnave ni povezano z vprašanjem ničnosti sklepa upniškega odbora.

V Semenarni imajo sicer od začetka meseca novo vodstvo. Delničarji Trasfin, Dinomarchi, KD Kapital in Semfin so namreč dosegli vpis sprememb statuta družbe v sodni register, s katerimi so uvedli enotirni sistem upravljanja, za izvršno direktorico postavili Anito Ličen Žagar in v upravni odbor imenovali Otella Bizzotta, Damijana Korošca in Diega Streliotta.

Spremembo statuta so izglasovali na skupščini, ki jo je uprava pred tem preklicala. Nekdanji vodja družbe Borut Mavsar meni, da je bila ta skupščina nezakonita. Vložili so pritožbo na vpis sprememb v sodni register s predlogom za začasno odredbo, a je sodišče pritožbo zavrnilo.