Skupina Gorenje je v prvih devetih mesecih leta ustvarila 6,4 milijona evrov izgube, potem ko so izgubo nazadnje zabeležili leta 2009. Devetmesečni prihodki od prodaje so medtem znašali 929,5 milijona evrov oz. 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je v devetmesečju znašal dobrih 55 milijonov evrov, kar je na letni ravni 17-odstotni padec, medtem ko se je dobiček iz poslovanja (EBIT) znižal za 34,8 odstotka na 15,2 milijona evrov.

Kot so ob predstavitvi poslovanja v prvih devetih mesecih zapisali v Gorenju, sta na poslovanje negativno vplivala predvsem prva dva meseca tretjega četrtletja, ko so se razmere na trgih, ki so pomembni za skupino Gorenje, dodatno poslabšale. Na poslovanje so vplivali še višji stroški, predvsem transportnih storitev, in stroški povezani s selitvijo proizvodnje.

Nadzorniki so se sicer na današnji seji seznanili tudi z aktivnostmi za imenovanje preostalih članov uprave za mandatno obdobje 2013-2018. Preostali člani uprave bodo tako imenovani na seji nadzornega sveta, ki bo sredi januarja, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja.

Upravo bo sicer tudi v novem mandatnem obdobju vodil dosedanji predsednik uprave Franjo Bobinac, ki mu je nadzorni svet mandat za sestavo uprave podelil 29. oktobra.