Po spodrsljaju v španskem pokalu, kjer je Real pretekli teden na gostovanju proti Celti iz Viga izgubil, se je za prevelik zalogaj za Mourinhove varovance izkazal tudi predzadnji Espanyol. Sledni je po celi kopici neizkoriščenih priložnosti domačih v vodstvo prišel v 31. minuti, potem ko je Ikerja Casillasa matiral Sergio Garcia. Beli balet se je po šoku uspel pobrati še pred koncem polčasa, svoj 14. prvenstveni zadetek pa je v 45. minuti dosegel Cristiano Ronaldo.

Mourinho se je med polčasom odločil, da iz igre povleče Luko Modrića, Hrvata pa je zamenjal Angel Di Maria. Beli balet je nato že v tretji minuti drugega polčasa povedel, svoj prvi zadetek v la ligi pa je dosegel portugalski branilec Fabio Coentrao. A dragoceno zmago je Realu v 88. minuti odščipnil Juan Albin, ki je po podaji iz kota z glavo zabil za 2:2.

Mourinho: Še nikoli nisem bil v položaju, ko sem izgubljal toliko točk

»Trinajst točk je za nas prevelik zaostanek, da bi ga nadoknadili,« je po tekmi dejal Mourinho, ki je tako dokončno obupal nad ubranitvijo naslova. »Ne smemo se obremenjevati s tem, ali bomo prvi, drugi oziroma tretji. Moramo biti močnejši. Še nikoli nisem bil v položaju, ko sem izgubljal toliko točk. Sezono bomo skušali končati po naših najboljših močeh. Borili se bomo za naslove, a osvojiti prvenstvo se zdi nemogoče. Moramo vzrtrajati, saj smo Real Madrid.«

Na koncu se je smejalo Messiju

Veliko več razlogov za veselje kot pri kraljevem klubu imajo pri njegovem velikem tekmecu Barceloni. Katalonci so sinoči na Nou Campu porazili svojega najbližjega zasledovalca Atletico Madrid s 4:1 in se tako še utrdili na vrhu.

Derbi je obeležil tudi dvoboj dveh najboljših strelcev španskega prvenstva Lionela Messija in Radamela Falcaa. Oba nogometna asa sta upravičila svoj sloves in zatresla mreži, a se je ob koncu smejalo predvsem Argentincu, pa čeprav sprva ni kazalo tako.

Falcao je namreč v 31. minuti bliskovito pobegnil Barceloninim branilcem in s prefinjenim strelom osmešil nemočnega Victorja Valdesa. A odgovor Barcelone je sledil že pet minut kasneje, ko je branilec Adriano žogo poslal pod stičišče vrat vratarja Thibauta Courtoisa. Katalonci, ki so bili v prvem polčasu slabši tekmec na igrišču, so tik pred koncem prvega dela prišli še do drugega zadetka , med strelce pa se je vpisal Sergio Busquets.

V nadaljevanju je v ospredje stopil Lionel Messi. Prvi strelec španskega prvenstva je v 57. minuti povišal na 3:1, končni rezultat pa je postavil tri minute pred iztekom srečanja, potem ko je unovčil neprevidnost Atleticovega branilca Diega Godina.

Messi je s tem dosegel že svoj 25. prvenstveni zadetek, v letu 2012 pa že 90. Blaugrana je tako z zmago Atleticu pobegnila na velikih devet točk prednosti, medtem ko je prednost pred Realom še večja in znaša ogromnih 13 točk.

»Mourinho radi te imamo, Mourinho ostani«

»Osvojili smo veliko točk, vendar to še zdaleč ni bilo lahko,« je na novinarski konferenci po tekmi sedmo silo opomnil strateg Barcelone Tito Vilanova. »Pogosto smo morali loviti zaostanek in morda nam v prihodnje kaj takega ne bo več uspevalo. Prvenstvo še zdaleč ni lahko in vsekakor ni dolgočasno,« je še pristavil Vilanova.

Na tekmi so svoj pečat pustili tudi navijači Barcelone, ki se jim pogosto očita, da tekme svoje ekipe spremljajo preveč gledališko. Tokrat temu prav gotovo ni bilo tako, saj so skozi celotno tekmo na ves glas bodrili svoj klub, ob koncu pa tudi posmehljivo vzklikali trenerju Reala: »Mourinho radi te imamo, Mourinho ostani.«