Kot so po večmesečnih dogovarjanjih in iskanju ustrezne rešitve danes za STA pojasnili v Hypo Alpe-Adria-Bank, so v primeru Stari vrh dosegli skupen dogovor za dolgoročno vzdržno rešitev za strukturiranje finančnih obveznosti družbe. Sedaj je potrebno vse dogovore še pravno formalno opredeliti, torej podpisati ustrezne anekse k šestim lizinškim pogodbam, s katerimi je smučišče leta 2006 kupilo novo šestsedežnico, teptalce snega in drugo opremo.

STC Stari vrh odplačevanja lizinga ni zmogel, zato sta družbi že večkrat na pomoč priskočila njena največja lastnika, to sta občini Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka. Vendar se je letos družba znova znašla v težavah in ker ni mogla poravnavati svojih finančnih obveznosti, ji je Hypo Leasing blokiral transakcijski račun.

Kljub dolgotrajnim pogajanjem vodstvo podjetja, občini in banka niso našli enotne rešitve, zato je novembra že kazalo, da letos smuke na Starem vrhu ne bo. Hypo Leasing je odpovedal tudi že prvo od lizinških pogodb za snežni teptalec. Vendar so se pogajanja zatem nadaljevala in v minulih dneh so sodelujoči našli dogovor, po katerem bosta del obveznosti, ki jih je Hypo zmanjšal, nosili občini, del pa turistično gospodarstvo, ki je povezano s smučiščem.

V prihodnjih dneh bo potrebno še podpisati anekse k lizinškim pogodbam in pravno formalno opredeliti dogovore. "Zaradi same dejavnosti in smučarske sezone, ki se je praktično že začela, pa smo v Hypu predčasno odblokirali transakcijski račun, da lahko smučišče prične z obratovanjem," so pojasnili v banki, medtem ko bosta občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane podrobnosti o razpletu pogajanj pojasnili na petkovi novinarski konferenci.

Direktor STC Stari vrh Pavel Logar pa je za STA danes dejal, da sedaj že pospešeno potekajo priprave na začetek letošnje smučarske sezone, pri kateri so že ogromno zamudili, saj niso mogli niti prodajati smučarskih kart. Žičniške naprave bodo zagnali 22. decembra. V pomoč pri pripravi smučarskih prog jim bo tudi teptalec, za katerega bo odpovedana lizinška pogodba prav tako na novo urejena.

Za nadaljnje delovanje smučišča na Starem vrhu je bistveno sodelovanje celotnega turističnega gospodarstva na območju. Z dokapitalizacijo bodo v lastništvo STC Stari vrh vstopili novi družbeniki, med katerimi so različni turistični ponudniki, tudi turistične kmetije. Ti so pozimi zelo odvisni od delovanja smučišča.