Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Bučar: "Danes je mehanizem popolnoma enak kot v časih partije"

Ljubljana -  Po mnenju predsednika prvega slovenskega demokratično izvoljenega parlamenta Franceta Bučarja je problem te države, da "sploh nimamo parlamenta in da ta nima nobene moči". Druga republika pa želi ustavni sistem prilagoditi temu, da bi obveljalo tisto, kar reče samo en posameznik, je dejal v pogovoru za zadnjo številko Mladine.

Problem te države je, da "sploh nimamo parlamenta in da ta nima nobene moči". (Foto: Luka Cjuha)

Slovenska demokracija je v slabem stanju, meni Bučar. "Zelo hudo je," pravi. Demokracija namreč ni družbena ureditev popolne enakosti. Veljati mora samo formalnopravna enakost, je pojasnil.

V Sloveniji po njegovi oceni nadaljujemo partijsko ureditev oblasti, "enostavno smo nadaljevali, kar je prej partija gradila". "Ko je nastajala ta država, se te nevarnosti nismo zavedali, mislili smo, da lahko samo s pravnim aktom razglasimo demokracijo, a prava diktatura je ostala nedotaknjena," je opozoril.

Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri, bodo po njegovi napovedi kmalu postali odveč poslanci, pa politične stranke. "Odveč bo tudi država. Vse, kar bo obstajalo, bodo oligarhi posameznih skupin, ki se bodo med seboj dogovarjali, kakšna bo prihodnost," meni.

Nimamo parlamenta, ta ima le formalno vlogo

Eden od temeljnih problemov v Sloveniji je po njegovem mnenju to, da nimamo parlamenta. Ta ima le formalno vlogo, pravi. Brez močnega, samostojnega parlamenta pa ne moremo govoriti o demokraciji, je prepričan.

"Mehanizem je popolnoma enak kot v časih partije. Najprej so se vse domenili na vrhu, potem se je to razširilo na politbiro, ki je dal odločitvam potrebno formalno partijsko legitimiteto. Model je isti. Samo table so se menjale," je spomnil.

Na očitke, da je pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami podprl Zorana Jankovića, odgovarja, da je Janković kompetenten in sposoben. Če pa bo obsojen, "naj gre", meni. "Nisem kakšen poseben zaljubljenec v Jankovića," pravi. A dokler bo dobro delal, bo zanj dober. Toda politike ne zanima, kdo dobro dela, ampak kdo hodi v cerkev in kdo je bil pri ta rdečih, pravi. "Še danes mi očitajo: tole barabo Zorana Jankovića si podprl. Ne, jaz sem podprl tistega, ki je bil v danih razmerah najboljši. Od leta 1941 do danes se nismo na tem področju ničesar naučili," meni.

"Ustavni sistem želijo prilagoditi temu, da bi obveljalo tisto, kar reče samo en posameznik"

Ob poskusih politike za spremembe ustave pravi, da je bil predlog za zapis zlatega finančnega pravila brezpredmeten, saj te omejitve že obstajajo. Glede sprememb na področju referenduma meni, da bi kvorum, po katerem odloča večina vseh volilnih upravičencev, spet vzpostavil normalno delovanje državnega zbora. Glede ukinjanja državnega sveta pa ocenjuje, da bi bila njegova nadomestitev s kakšnim zborom občin "še večja katastrofa".

"Problem te države pa je, da sploh nimamo parlamenta in da ta nima nobene moči. Potem želijo spremeniti tudi pot do predčasnih volitev, pa imenovanje vlade itd. Vse bi lahko teklo že po sedanji ureditvi, če bi politika to želela. Naj rečem neposredno - druga republika želi ustavni sistem prilagoditi temu, da bi obveljalo tisto, kar reče samo en posameznik," je poudaril.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
France Bučar, predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta Pisma bralcev

France Bučar, predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta

Z volilnim sistemom, prikrojenim zahtevam političnih strank, je bilo doseženo, da je prešel izbor kandidatov za parlament izključno v njihove roke. Kdor se je kakorkoli uprl volji politične stranke ali vsaj pokazal neko samostojnost mišljenja v zadevah, ki so se zdele stranki pomembne za njene... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor