V našem nedavnem pisanju je ravnatelj Milan Matjašec odgovarjal, da očitanih nepravilnosti pri zaposlitvi njegovega brata na mesto računovodje, bratove partnerice na mesto čistilke in še prijatelja na mesto profesorja ni bilo.

Ker na šoli že tri leta ni bilo revizije, jo je naročil nadzorni odbor občine Velika Polana. Poročilo o reviziji je pokazalo, da je ravnatelj svoje delo jemal precej po domače in mimo zakonov. Samo pri pregledu postopkov javnega naročanja je revizija odkrila več hujših kršitev, za katere zagrožena kazen za odgovorno osebo znaša do 12.000 evrov.

Sodelavci brez strokovnih izpitov

Očitki iz revizije se nanašajo tudi na negospodarno rabo sredstev, med drugim naj bi bila sporna tudi pogodba za pravne storitve, ki so jih plačevali kar z mesečnimi pavšali. Župan Velike Polane Damijan Jaklin kot predstavnik ustanovitelja šole pravi, da bi lahko pravne storitve, če bi jih šola potrebovala, zagotovilo tudi ministrstvo za šolstvo. Ob tem pa je absurden podatek, da je prav ta najeta pravnica napačno izpeljala volitve za člane sveta zavoda šole, ki je zato brez konstituiranega sveta in sploh ne more sklepati o usodi ravnatelja. Zato bodo morali pred odločanjem o njegovi morebitni razrešitvi izpeljati nove volitve, ki bodo predvidoma šele 26. aprila.

Poleg razmetavanja denarja za pravne storitve revizija ravnatelju Milanu Matjašcu očita tudi nepravilnosti pri zaposlovanju: v službo je jemal strokovne sodelavce brez strokovnih izpitov in računovodjo brez ustreznih delovnih izkušenj. Tudi pri učitelju podaljšanega bivanja in čistilki je bil postopek zaposlitve nezakonit, saj se je zgodil brez objave razpisa.

Poješ in še pokasiraš

V letih 2010 in 2011 ter do konca letošnjega februarja so na šoli Velika Polana neupravičeno izplačevali razliko med ekonomsko ceno obroka, ki je organiziran na šoli, ter zneskom povračila stroškov za prehrano, določenim z zakonom. Ekonomska cena velikega kosila je bila v obravnavanem obdobju nižja od zakonsko določenega povračila. Slednje je znašalo 3,91 evra, na spletni strani šole pa so zapisali, da je kosilo za otroke od 5. do 9. razreda stalo 2,2 evra, manjše kosilo pa 2 evra. Pri tem pa je treba opozoriti na dejstvo, da so se mnogi učitelji hvalili, da lahko s kosilom iz šole, ki ne dosega niti zakonsko določenega povračila za prehrano, nahranijo celo družino.