Marija Mahne Male, ki je bila dvajset let koordinatorica raziskovalnih taborov za nadarjene, je izjemno razočarana: "Vsako leto je Zavod RS za zaposlovanje izvedel javni razpis za poletne raziskovalne tabore za nadarjene Zoisove štipendiste. To je bil ob štipendijah za nadarjene najbrž edini program, ki je dajal možnost drugačnega dela s to dragoceno populacijo. Za leto 2011 tega razpisa ni bilo."

Letos so želeli proslaviti dvajseto obletnico izvirnega dela z nadarjenimi Zoisovimi štipendisti. "Dobili smo odgovor, da to ni več projekt zavoda za zaposlovanje, ker Zoisove štipendije prehajajo drugam. Odgovor je bil, da je konec z našim in vsemi tabori za Zoisove štipendiste v Sloveniji, ki jih je predvsem financiral Zavod RS za zaposlovanje."

Zamisel o drugačnem delu z nadarjenimi (Dnevi ustvarjalnih otrok in mladine DUO_DUM) je nastala na Obali. Mirt Nagy, Mira Hočevar Furlan, Danila Vodopivec, Silvo Fatur, Marija Mahne so začetni navdušenci. Temu "gibanju" se je pridružilo skoraj 50 priznanih ustvarjalcev, predvsem z umetniškega in naravoslovnega področja. "Pozneje se je projekt razširil na celotno Slovenijo, na vsako organizacijsko enoto Zavoda RS za zaposlovanje, in je poudarjal ustvarjalnost mladih nadarjenih, kar še danes pogrešamo v rednem izobraževalnem sistemu, kjer se nabira le točke in ocene ter mnogo preveč faktografskega znanja."

"Prvič smo projekt DUO_DUM organizirali na Morski biološki postaji v Piranu leta 1991, umetnostni programi bi morali biti na OŠ Marezige, pa so bile postavljene vojaške zapore na Črnem kalu, tako da je drugi del propadel zaradi vojne. Projekt je star toliko kot naša država, a namesto obletnice delo in ideje o spodbujanju ustvarjalnosti mladih ukinjamo."

Skrb za nadarjene in talentirane je prioritetna naloga strategije Evropa 2020. V drugih državah, denimo na Madžarskem, je parlament sprejel 20-letni nacionalni program za zagotavljanje kontinuitete dela z nadarjenimi. Pri nas ne vemo prav, kaj bi z nadarjenimi. Res je brezposelnost velika, a prav vsi vedo, da je v znanju moč.

"Za naš 10-dnevni mednarodni in 7-dnevni študentski tabor smo dobili v letu 2010 za 50 udeležencev in delo 15 mentorjev strokovnjakov 24.350 evrov, od tega smo porabili za prehrano in bivanje več kot polovico, kajti udeleženci so prispevali le po 45 evrov," je povedala Marija Mahne Male, ki se s ponosom spominja udeležencev tabora, ki so bili nadpovprečni in izstopajoči, ter drži pesti tudi za tiste, ki delajo v Nemčiji in Ameriki in si prizadevajo za Nobelovo nagrado kot njihov nekdanji udeleženec dr. Anže Slosar.