Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Dobili smo novo občino, 211. po vrsti

Ljubljana -  DZ je s 60 glasovi za in petimi proti sprejel zakon, ki ustanavlja občino Mirna. Tako se 210 slovenskim občinam pridružuje še ena. Njeno ustanovitev je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo z isto odločbo, kot je to storilo za občino Ankaran, pri kateri pa se še vedno zapleta.

Nalagam galerijo
  • Ustanovitev občine Mirna je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo z isto odločbo, kot je to storilo za občino Ankaran, pri kateri pa se še vedno zapleta. (Foto: Jaka Adamič)
  • DZ je s 60 glasovi za in petimi proti sprejel zakon, ki ustanavlja občino Mirna. (Foto: Matej Povše)

Pobudi za ustavno presojo sta krajevni skupnosti Ankaran in Mirna vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili obe novi občini. Za zakon ni bilo zadostne večine predvsem zaradi nasprotovanja ankaranski občini.

Pozneje sta bila vložena dva ločena zakona, posebej za Ankaran in posebej za Mirno. Ko je ustavno sodišče sporočilo svojo odločitev, je bil v zakonodajnem postopku le še predlog za ustanovitev občine Mirna in o njem je DZ danes dokončno odločil. Ob glasovanju je bilo sedem poslancev vzdržanih. Proti so bili Bogdan Barovič, Zmago Jelinčič, Silven Majhenič (vsi SNS) ter Rudolf Petan (SDS) in Vili Rezman (nepovezani poslanci).

Nova občina Mirna se bo izločila iz občine Trebnje. O predlogu za ustanovitev zakona o ustanovitvi občine Ankaran pa naj bi DZ po zapletih odločal na izredni seji prihodnji teden. Podlaga za odločanje o ustanovitvi ankaranske občine bo tokrat predlog SLS, saj se je za vladni predlog z isto vsebino zakonodajni postopek končal že na matičnem odboru. DZ pa se je danes s tem tako zgolj seznanil.

Prebivalci Mirne so zadovoljni

Prebivalci Mirne so zadovoljni, da so poslanke in poslanci potrdili predlog zakona, ki predvideva ustanovitev občine Mirna, so zapisali v Krajevni skupnosti Mirna. "Kljub visoki podpori na današnjem glasovanju, na Mirni glede na skoraj dveletno bitko za našo samostojno pot še vedno težko verjamemo, da so se naše želje vendarle uresničile," meni predsednica sveta Krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski.

Prav tako so s sprejetjem zakona zadovoljni v strokovnem in operativnem odboru za ustanovitev občine Mirna. Kot so zapisali, si v najkrajšem možnem času želijo volitve, hkrati pa pričakujejo, da občinski svet občine Trebnje v sredo ne bo v obravnavo poslal predloga proračuna, ki Mirno obravnava kot krajevno skupnost. Gradnja trebanjskega vrtca in obnova dobrniške podružnične osnovne šole, ki so se začeli že v preteklem proračunskem letu, se lahko nadaljujejo tudi, če proračun za tekoče leto ni sprejet, so še zapisali.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Borut Pahor: V sklopu razvojnih prioritet za letos načrtovanih 27 zakonov Lokalno

Borut Pahor: V sklopu razvojnih prioritet za letos načrtovanih 27 zakonov

V sklopu razvojnih prioritet vlade, o katerih so se v zadnjih tednih poenotili koalicijski partnerji, namerava vlada v sprejem DZ posredovati 27 zakonov, je v sklopu odgovorov na poslanska vprašanja v DZ pojasnil premier Borut Pahor. Prepričan je, da bodo večino zakonov, kolikor je mogoče v... Več »

Janša poziva Pahorja k sklicu koordinacije strank glede zaprtja arhivov Sove Lokalno

Janša poziva Pahorja k sklicu koordinacije strank glede zaprtja arhivov Sove

Predsednik SDS Janez Janša je na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovil dopis, v katerem ga poziva, da nemudoma skliče sestanek predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin in poslancev narodnosti, zaradi nezakonito zaprtega arhivskega gradiva Sove. Poziva tudi k razrešitvi... Več »

General Motors se je odpovedal 14,4 milijarde dolarjev državnih posojil Svet vozil

General Motors se je odpovedal 14,4 milijarde dolarjev državnih posojil

Potem ko se je ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors (GM) lani po prestrukturiranju v postopku stečajne zaščite vrnil k dobičku, je detroitski velikan ta teden ponudil nov dokaz zdravega poslovanja in se odpovedal 14,4 milijarde dolarjev (10,6 milijarde evrov) državnih posojil za... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor