Janša je v dopisu premieru Pahorju zapisal, da je kot predsednik vlade in akter omenjenih dogajanj neposredno odgovoren za nastale razmere in nezakonito stanje. Predlaga mu, da še pred obravnavo novele arhivskega zakona skliče koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin, na kateri želi dobiti zagotovila, da se bo prenehalo s kršenjem zakona ter sprostilo dostop do javnih arhivov ter omogočilo parlamentarni nadzor nad Sovo (Slovenska obveščevalno-varnostna služba).

Janša prav tako poziva, da se nemudoma razreši direktorja Sove in Arhiva RS ter proti njima sproži ustrezne disciplinske in kazenske postopke po uradni dolžnosti ter iz procedure umakne novelo arhivskega zakona.

Kot v dopisu pojasnjuje Janša, se je prvič v zgodovini demokratične Slovenije zgodilo, da je državni organ, v tem primeru Sova in Arhiv RS, javno izjavil, da ne bo spoštoval zakona ter nato protizakonito omejil državljanske pravice. Prav tako je prvič v zgodovini Slovenije Sova preprečila izvedbo parlamentarnega nadzora komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Obe ravnanji sta po navedbah Janše nepojmljivi za katerokoli demokratično ureditev kjerkoli v svetu. "Če bi se kaj takšnega zgodilo v državi, kjer vlada popolna demokracija, bi bil predstojnik takega organa odstavljen. To, da državni organ ne spoštuje zakona ali da prepreči na zakonu utemeljen parlamentarni nadzor nad svojim ravnanjem, pomeni pravzaprav državni udar", razlaga Janša.

Početje obsodila stroka, vlada ga zagovarja

V Sloveniji sta to početje obsodili le pravna stroka in javnost, medtem ko vlada takšno ravnanje javno zagovarja, je kritičen Janša. Pri tem dodaja, da je vlada namesto odločnega ukrepanja zoper storilce nezakonitega ravnanja prejšnji teden vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih z argumenti.

Vlada sprejem predmetne zakonske novele, s katerim skuša sedaj tudi formalno zapreti omenjeno arhivsko gradivo, utemeljuje z argumenti, ki kažejo na to, da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje tajne politične policije SDV, je še zapisal Janša.

Sova in Arhiv RS namreč publicistu Igorju Omerzi ne dovolita vpogled v gradiva nekdanje Službe državne varnosti, čeprav zakon takšen vpogled dopušča.