Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Ministrstvo je pripravilo kompromisni predlog družinskega zakonika

Ljubljana -  Nov predlog družinskega zakonika, s katerim je koalicija že seznanjena, bi moral biti sprejemljiv tudi za opozicijo, saj upošteva večino njihovih pomislekov, ocenjuje državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Po predlogu bi istospolni partnerji lahko sklenili partnersko, ne zakonske zveze, in ne bi mogli posvojiti tujega otroka.

Nov predlog družinskega zakonika, s katerim je koalicija že seznanjena, bi moral biti sprejemljiv tudi za opozicijo, saj upošteva večino njihovih pomislekov, ocenjuje državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. (Foto: Luka Cjuha)

Prvotni predlog družinskega zakonika je vlada poslala v parlamentarno proceduro že decembra 2009, pristojni odbor za delo pa pri razpravi ni dokončal niti tretjega člena.

"Ta dolga procedura in pat pozicija, v kateri se je znašel zakonik, so nas vodili k temu, da razmišljamo v možnih kompromisih, s katerimi bi zagotovili čim prejšnje sprejetje dokumenta," je novinarjem danes na ministrstvu povedala Kopač Mrakova. Ob tem poudarja nujnost sprejetja zakonika zaradi varovanja koristi otrok.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je zato pripravilo kompromisni predlog. Z njim se, zatrjuje sekretarka, približuje pomislekom nasprotnikov spornih členov, ki v obstoječem predlogu zakonsko zvezo moškega in ženske izenačujejo z istospolno skupnostjo in istospolnim parterjem dajejo možnost posvojitve otroka.

Nov predlog določa, da bi istospolni partnerji lahko otroka posvojili le, če je eden od njiju otrokov biološki starš, je pojasnila državna sekretarka. Pri tem pa poudarja, da bi pravice, ki izhajajo iz partnerske skupnosti, ostale izenačene s pravicami, ki izhajajo iz zakonske zveze. Med istospolno skupnostjo in zakonsko zvezo tako ne bi bilo razlik, razen v primeru posvajanja otrok.

Pomemben cilj družinskega zakonika je bil namreč od vsega začetka zaščita koristi otroka. Prav zato se z dokumentom omogoča posvojitev otrok, ki že živijo v partnerski skupnosti, pri čemer je eden od staršev otrokov biološki starš.

Tudi definicija družine ostaja enaka kot v prvem predlogu; družino tvori otrok z enim ali dvema staršema oz. skrbnikoma. To pomeni, da je družina tudi istospolna partnerska skupnost z otrokom.

Kopač Mrakova je nov predlog zakonika v petek predstavila koalicijskim poslanskim skupinam. Te se, pravi sekretarka, strinjajo z razmislekom o možnih kompromisih, končna odločitev pa ni sprejeta. Na ministrstvu pričakujejo, da bo odločitev o tem, ali bo predlog predlagan z dopolnili na pristojnem parlamentarnem odboru, sprejeta do prihodnje seje tega delovnega telesa, to je 10. februarja. Sekretarka namerava podporo za nov predlog še v tem tednu iskati tudi pri opoziciji.

Po ocenah Kopač Mrakove bi moral biti kompromis sprejemljiv tudi za opozicijo. V DZ so namreč po njenih besedah ves čas zagovarjali, da je družinski zakonik potrebno sprejeti in da ne nasprotujejo pravicam istospolnih partnerjev.

Ministrstvo želi, da odbor razpravo o zakoniku opravi v februarju oz. v marcu ter da ga DZ sprejme aprila. Tako bi bil zakon lahko uveljavljen v drugi polovici leta, je še pojasnila Kopač Mrakova.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Predsednik države Türk in premier Pahor sta na Brdu sprejela diplomatski zbor Lokalno

Predsednik države Türk in premier Pahor sta na Brdu sprejela diplomatski zbor

Predsednik republike Danilo Türk in predsednik vlade Borut Pahor sta ob pričetku novega leta danes na Brdu pri Kranju sprejela diplomatski zbor. V nagovoru je Türk izpostavil prispevek diplomacije pri težnji Slovenije k miru, varnosti in blaginji za vse narode sveta. Spomnil je na dosežke Slovenije... Več »

Vox populi: Ugled politike v očeh javnosti pada vse niže in niže Slovenija

Vox populi: Ugled politike v očeh javnosti pada vse niže in niže

Splošna in jasno izražena značilnost januarske raziskave Vox populi je padanje zaupanja v politiko. Kljub glasnim napovedim vladne koalicije iz "razvojnih klavzur", da se bo letos osredotočila na nekaj ključnih sprememb pri upravljanju države in pri tem pozabila na notranje medsebojne prepire,... Več »

Hotelirji nove takse ne bodo plačali Ljubljana

Hotelirji nove takse ne bodo plačali

Mestni hoteli bodo morali odslej poleg raznih drugih prispevkov v mestno blagajno plačevati še takso za modre usmerjevalne table, ki ob cestiščih opozarjajo obiskovalce na možnosti prenočitve. Hotelirji so na župana že naslovili protestno pismo. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor