Tujci se v našo državo priseljujejo zaradi dela in zdaj, ko ni dela, je večje tudi odseljevanje iz Slovenije, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani komentirala namestnica generalne direktorice državnega statističnega urada Genovefa Ružić. Število tujcev, ki jih je med aktivnimi prebivalci v Sloveniji približno osem odstotkov, se je v zadnjem letu dni zmanjšalo za približno 10.000 na 60.000, je dodala.

Število prebivalcev Slovenije se je sicer lani vnovič povečalo, a za tretjino manj kot v letu prej, je povedala Janja Povhe z oddelka za demografske statistike na statističnem uradu. Število prebivalcev naše države se je lani povečalo za 14.600, potem ko je leto 2008 v slovenski demografski statistiki zabeleženo kot leto največje rasti števila prebivalstva.

Priseljevanje tujcev v Slovenijo se je začelo povečevati po vstopu v EU leta 2005. Samo v zadnjih dveh letih se je število prebivalcev Slovenije na račun selitvenega prirasta povečalo za približno 30.000, torej za manjše slovensko mesto.

V lanskem prvem četrtletju se je v Slovenijo priselilo 10.007 tujcev in iz nje odselilo 3682 ljudi, že v naslednjih treh mesecih pa se je selitveni prirast več kot prepolovil. Upadanje se je nadaljevalo tudi v preostanku leta, s tem pa je večjo vlogo v rasti števila prebivalcev dobil naravni prirast. Naravni prirast je tako lani znašal 2874 prebivalcev, selitveni pa 11.740.

Na prvi dan leta 2010 je imela Slovenija 2.046.976 prebivalcev. Med njimi je bilo štiri odstotke tujcev, ob čemer se je v zadnjem četrtletju lani prvič po koncu leta 2004 zmanjšalo število moških s tujim državljanstvom, hkrati pa povečalo število žensk s tujim državljanstvom.

Med priseljenimi v Sloveniji prevladujejo mlajši moški, večinoma z namenom zaposlitve in sezonskega dela, je še povedala Janja Povhe. Največ jih je našlo zaposlitev v gradbeništvu, zato je bil konec leta 2007 vsak tretji zaposleni v slovenskem gradbeništvu rojen izven Slovenije.