To je Miha Barborič, ki ima na Radiu 1 več vlog, tudi to, da skrbi za voditelje. Radijski medij ga je zasvojil že pri dvajsetih, v etru neprekinjeno dela enajst let (med drugim na Radiu Celje, Radiu Fantasy, Radiu Antena in Radiu Belvi) in od takrat ne razmišlja resno o nobenem drugem mediju.

Zakaj je nekaj dobro, drugo pa ne…

Miha Barborič je tisti, ki izobražuje in daje povratne informacije o delu voditeljev na Radiu 1. "To pomeni, da redno poslušamo program, ga analiziramo in skušamo ugotoviti, kaj bi se dalo narediti bolje," opiše eno od svojih nalog. Pri nas tovrstnega uradnega šolanja ni. Glede na to, da je študiral angleščino, so ga zanimale tuje radijske postaje: "Veliko znanja in izkušenj sem dobil tudi z mednarodno ameriško-nemško svetovalno hišo BCI. Pogosto sem slišal, kaj je dobro, nisem pa vedel, zakaj je tako, in ravno pri BCI sem se glede tega precej naučil," pove mladenič pronicljivih modrih oči.

Vedno je v ospredju poslušalec

Kaj pa, če kakšen voditelj naredi napako?

"Če delaš po pravilih, ni rumenih kartonov, torej je kritika vedno objektivna in prispeva k temu, kako se lahko stvari spremenijo, naredijo še boljše. Za to, kako bi poslušalcem ponudili najboljše, ni pravil. Pravila so v resnici zelo ohlapna in voditelji delajo na različne načine, Po drugi strani morajo voditelji spoštovati določena pravila, zakaj je neka vsebina predstavljena in kako. Vedno v ospredje postavijo poslušalca, kaj njega zanima in zakaj.

In kako prenašajo kakšne kritične besede?

"Kritiko dobro prenašajo, saj gre za to, da iščemo najboljšo rešitev. Zato kritika ne more biti zgolj: to je bilo slabo, temveč: kaj naj bi bilo boljše, če bi to naredil tako."

Sicer pa je njegova vloga tudi, da skrbi za vezni člen med produkcijo in programom, ko se pojavijo določene spremembe v programu, ko potrebujejo nove produkcijske elemente recimo džingle. To so vsi delčki programa, ki so posneti vnaprej in skrbijo za lepšo zvočno podobo na primer tisti: 'Radio 1 več dobre glasbe.'

"Ves čas skušamo nadzorovati, kako deluje naš program poslušamo, skrbimo, da vse gladko teče," pravi Miha in doda, da res sliši bolj ali manj vse, kar voditelji govorijo.

... Več v Hopla, ki ga pri svojem najljubšem prodajalcu dobite za samo 1,80 €!

Če želite celoten članek brezplačno prebrati na računalniku, nam pišite na hopla@dnevnik.si. Poslali vam ga bomo, ko izide naslednja številka.