Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona SV. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva v pripravljenosti helikopter bell 412. Ta je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja je v 15-minutni pripravljenosti na polet.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke kot reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje reševanje. V ta namen daje 15. helikopterski bataljon velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci letalci ter ostalimi sodelujočimi v akcijah reševanja.

Dežurna posadka helikopterja pri posredovanjih sicer sodeluje tudi z dežurno posadko letalske enote policije, s katero si delita naloge reševanja v gorah in helikopterske nujne medicinske pomoči, so še sporočili iz Slovenske vojske.