Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Slovenci v Argentini domnevno ostali brez glasovnic za evropske volitve

Ljubljana -  Glasovnic za evropske volitve po pošti ni dobil nihče od slovenskih državljanov v Južni Ameriki in tudi nekateri v Evropi ne, je v sporočilu za javnost zapisal kandidat NSi na volitvah Klemen Žumer. Kot je za STA dejal tajnik DVK Marko Golobič, so pošto poslali, domnevajo pa, da so trditve NSi resnične, ker nekateri argentinski poštarji stavkajo.

(Foto: Matej Povše)

Državna volilna komisija (DVK) je okoli 3680 poimensko naslovljenih glasovnic na Slovence, ki živijo v Argentini, na pošti v Celju oddala 15. maja in od pošte dobila tudi potrdilo, da je bila pošiljka oddana in posredovana v Argentino, je zatrdil Golobič.

Kot je dejal, so prvo informacijo o tem, da je s pošto v Argentini nekaj narobe, dobili teden dni pred volitvami. Z volilnega odbora na volišču na slovenskem veleposlaništvu so jih obvestili, da "so mnogi volivci izrazili presenečenje, da tokrat niso dobili glasovnic za glasovanje po pošti", je dejal. Prav tako so, kot je pojasnil, od volilnih upravičencev dobili nekaj "vljudnostnih pisem, kjer opozarjajo na problem".

Na DVK pa so po njegovih besedah dobili tudi dopis predstavnika NSi, na katerega bodo lahko odgovorili, "ko v ponedeljek dobijo podatke iz okrajnih volilnih komisij, ali so k njim prišle kakšne glasovnice po pošti".

Ob tem je Golobič pojasnil, da je bilo na volišču na veleposlaništvu 400 oseb, pakete z glasovnicami in drugim volilnim gradivom pa so na volišče poslali preko storitev DHL. Po njegovih besedah "pri vsakih volitvah kdo ne dobi" glasovnice po pošti.

NSi zato državno volilno komisijo poziva, da preveri, "zakaj je bilo toliko slovenskim državljanom onemogočeno izvrševanje volilne pravice, ki jim je dana celo z ustavo", je zapisal Žumer. Kot navaja, namreč težko verjamejo, "da je za nedostavljeno volilno gradivo kriva izključno pošta, saj so prav vsi Slovenci v Južni Ameriki ostali brez glasovnic in s tem tudi brez možnosti glasovanja".

Državni volilni komisiji zato tudi predlagajo, "da se za Slovence v Južni Ameriki podaljša rok za oddajo glasovnic po pošti ali pa se glasovanje tam ponovi".

"Ker vsakokrat znova prihaja do zapletov pri izvajanju glasovanja slovenskih državljanov, ki živijo v tujini, predlagamo resen razmislek o uvedbi sistema internetnih volitev," je zapisal Žumer. Ob tem je navedel dve možnosti, in sicer sistem, ki temelji na certifikatih, ter način elektronskega glasovanja, ki so ga na evropskih volitvah uporabili v Estoniji.

Kot je še zapisal Žumer, so v NSi prejeli "sedem ugovorov iz raznih koncev Argentine, dva iz Brazilije ter enega iz Luksemburga".

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Zadnji izidi volitev v EP: Socialisti so nekoliko zmanjšali zaostanek za konservativci Svet

Zadnji izidi volitev v EP: Socialisti so nekoliko zmanjšali zaostanek za konservativci

V novi sestavi Evropskega parlamenta bo imela Evropska ljudska stranka (EPP) 263 sedežev, socialisti (PES) pa 163, kažejo začasni rezultati, danes objavljeni na spletni strani Evropskega parlamenta. Volitev se je v članicah EU po zadnjih podatkih udeležilo le 42,94 odstotka Več »

Izid evropskih volitev krepi Barrosove možnosti za drugi mandat Svet

Izid evropskih volitev krepi Barrosove možnosti za drugi mandat

Začasni izidi volitev v Evropski parlament, ki kažejo na premoč desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), krepijo možnosti dosedanjega predsednika Evropske komisije, Portugalca Joseja Manuela Barrosa, ki je bil sicer v mladosti zagret maoist, da dobi še drugi mandat na čelu ene osrednjih... Več »

Prvi izidi volitev v Evropski parlament: SDS in SD vsaka z dvema poslanskima mandatoma Lokalno

Prvi izidi volitev v Evropski parlament: SDS in SD vsaka z dvema poslanskima mandatoma

Po prvih delnih podatkih DVK po preštetih 450.637 glasovnicah na volitvah v Evropski parlament ima SDS 26,90 odstotka glasov oz. dva evropska poslanca, sledijo SD z 18,61 odstotka glasov in dvema poslancema. Po enega poslanca imajo NSi (16,15 odstotka glasov), LDS (11,45) in Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor