"Zelo pomembno je, da sem že na igre prišla samozavestna in neobremenjena. To priporočam tudi ostalim, saj je le to pot do medalje," je prvi korak do uspeha razložila plavalka, ki je natančno razložila tudi današnji slabi dve minuti nastopa in kratko obdobje pred in po tekmi.

"Ves proces se sicer začne že zjutraj s pripravami na nastop. Na start sem seveda prišla skoncentrirana, a mi je pred tekmo pri pomočniku starterja vseeno začelo srce biti kot noro. Naredila sem tri vdihe in se umirila," je uvodni del na bazenu v Vodni kocki začela opisovati Isakovičeva. Skok in prvih 50 metrov: "Vedela sem, da so nekatere tekmovalke hitrejše od mene in na njih se nisem ozirala. Ker diham na desni strani, sem praktično videla ob sebi le Pellegrinijevo, ki je na prvih 100 metrih zanesljivo vedno hitrejša od mene."

Sara se je osredotočila na obrat

Kot vselej, se je Isakovičeva osredotočila na obrat in ker vdihuje na desno stran, je na drugi strani bazena ob sebi spremljala Američanko Katie Hoff. Tudi teh 50 metrov zanjo še ni bilo razburljivih, čeprav jih slovenska plavalka tako hitro ni preplavala še nikoli. "V bistvu vso tekmo spremljaš v mislih in tudi na tej razdalji sem bila povsem skoncentrirana na dolg in pravilen zavesljaj ter pravilen ritem. To plavalci težko razložimo, ker smo tega vajeni s treningov." Takrat so se za Isakovičevo začeli ključni trenutki tekme. Na številnih tekmah v zadnji sezoni je dokazala, da je na drugih 100 metrih med najhitrejšimi na svetu.

Kmalu po drugem obratu se je slovenska tekmovalka prebila na drugo mesto, bila je vse bližje Pellegrinijevi, olimpijski podprvakinji iz Aten. "Rekla sem si, zdaj je treba začeti plavati, 'garati'. Na teh tretjih 50 metrih lahko pridobim največjo prednost in vse gre samo od sebe. Tudi noge bolj garajo, dvigne se frekvenca zavesljaja."

Odločilna zadnja dolžina bazena se začne na zadnjem obratu. "Prav ta zadnji obrat je treba narediti najboljše. Tudi to delamo na treningu, ko je na koncu najbolj pomemben najboljši obrat in najmočnejši odriv." Po obratu pa: "Na zadnjih 50 metrih ni bilo popuščanja. Vedela sem, da Italijanka 'crkuje' in se ves čas spodbujala 'dej še'. Vsi tukaj smo prvaki in nobenega med nami ni, ki bi rekel, da bo brez boja prepustil zmago. Če bi bila do konca še dva metra, bi morda tudi zmagala. Prav na koncu ne misliš več na nič drugega, kot da le čim hitreje plavaš, v končnici tudi brez dihanja," je o tekmi še povedala aktualna evropska prvakinja na tej razdalji in priznala, da ni videla Kitajke Jiaying Pang, ki se je nevarno približala najboljšima na šesti progi.

"To so kratki trenutki za vse življenje"

Tekma se konča v cilju. "Občutki so nepopisni. Ob imenu sem videla dvojko. Takrat sem zavriskala in zapiskala. Objela sem Pellegrinijevo, saj sem bila vesela, da sva obe plavali tako hitro. To so kratki trenutki za vse življenje." Povsem drugačni, a prav tako posebni trenutki za življenje, so se plavalki radovljiškega kluba nato ponovili še na stopničkah za zmagovalce.

Po tekmi je Isakovičeva razložila več o pripravi na tekmo in priznala, da jo je že pred časom navdušil dober dokumentarec The Secret, ki ji je dodatno pomagal pri pozitivnem razmišljanju in da je bilo pri njej tako tudi tokrat. "Tam je bilo vidno, da si moraš nekaj res želeti in če se maksimalno potrudiš, potem to tudi pride," je še pristavila junakinja slovenske odprave v Pekingu in dodala, da ima želja še veliko. Na tekmo je odšla tako samozavestno, da si je vnaprej pripravila ličila in svežo majico, da je bila na zmagovalnem odru videti še bolj urejena, s čimer je jasno nakazala, da je že pred startom pričakovala današnjo kolajno. "Zaradi dobrih izidov sem seveda čutila tudi pritisk javnosti. Odslej me boste lahko povprašali po mojih ciljih na velikih tekmah in ti bodo jasni - kolajna."