VNETJE DANKE- KLAMIDIJSKI PROKTITIS IN REKTALNA GONOREJA

Vnetje sluznice danke se lahko razvije po nezaščitenih receptivnih analnih odnosih z okuženim partnerjem. V primeru, da se okužimo s povzročiteljem gonoreje (Neisseriagonorrhoeae) se čez 5 do 7 dni pojavijo krvavi, gnojno - sluzavi izločki iz zadnjika, srbež zadnjika in siljenje na blato. Tovrstna okužba je lahko tudi nema (asimptomatska), v kar polovici primerov tako okuženi ne opazi nobenih sprememb.

Inkubacijska doba okužbe s klamidijo (Chlamydia trachomatis) je lahko tudi več kot 6 tednov. Znaki pa so: krvavo sluzav izcedek, boleče iztrebljanje, povišana temperatura, ranice v zadnjikovem kanalu, vnetje dimeljskih bezgavk, glavobol in bolečnine v sklepih.

Kako poteka zdravljenje?

Zelo pomembno je, da na pregledu zdravniku poveste, da ste imeli analne spolne odnose v obdobju pred pričetkom težav. Saj vam lahko drugače, zaradi podobnosti s kronično črevesno vnetno boleznijo (ulcerozni proktitis, Chronova bolezen) postavi napačno diagnozo! Obe okužbi pa se učinkovito pozdravi z ustreznimi antibiotiki.

VNETJE KOŽE ZADNJIKA ZARADI OKUŽBE S HERPES SIMPLEX VIRUSOM

Poznamo dva tipa virusa herpeks simplex. Tip1 se običajno pojavi na ustnicah, Tip2 pa na spolovilu.

Na kaj moramo biti pozorni?

Na presredku, zadnjiku in koži spolovila se pojavijo drobni mehurčki, ki vsebujejo prozorno tekočino. Pred tem pojavom je pogosto zbadanje, koža pa je na tem predelu tudi nekoliko pordela. Mehurčki se v nekaj dneh prederejo in nastanejo razpokice ter kraste. Bolniki imajo lahko tudi povišano temeperaturo, bolečine v obolelem predelu, ter otekle dimeljske bezgavke.

Kako okužbo zdravimo?

Od spolnega stika do pojava bolezni lahko mine 3 do 9 dni. Zdravnika je tudi tu potrebno opozoriti, da ste imeli analne spolne odnose ali, da vam je partner poljubljal zadnjik, saj je izgled obolele kože ob vhodu v zadnjik lahko zelo neznačilen in boste zato prejeli napačno zdravilo.

Ker pa virus ostane v telesu tudi po prenehanju težav, moramo še naprej jemati ustrezno zdravilo, saj s tem preprečimo ponoven izbruh bolezni in lajšamo težave, kadar se mehurčki ponovno pojavijo.

GLIVIČNE OKUŽBE ZADNJIKA IN ZADNJIKOVEGA KANALA

Na kaj moramo biti pozorni?

Kadar je koža pordela, peče, srbi in je pokrita z belkasto oblogo, so se glivice že razbohotile in pričele povzročati težave.

Kako okužbo zdravimo?

V večini primerov že zelo dobro pomaga ustrezno mazilo.

Če menite torej, da bi morali opraviti pregled ali imate značilne znake določenih okužb, nemudoma poiščite strokovno pomoč. Stopite do svojega osebnega zdravnika, ki vam bo izdal napotnico za dermovenerološko kliniko.

Več na www.sexation.info