Dars sicer ni edini, ki lahko izda plačilni nalog uporabniku avtoceste, ki na vetrobranskem steklu nima prilepljene vinjete; to lahko naredijo še carina, prometna inšpekcija in policija. Samo policija je do minulega petka po podatkih Darsa izdala približno 700 plačilnih nalogov.

Število izdanih plačilnih nalogov se je v zadnjem tednu precej povečalo, saj je še do 25. julija skupno število izdanih plačilnih nalogov znašalo 1698. Povečanje števila je pripisati vrhuncu turistične sezone, ko je na slovenskih cestah največ prometa, pa tudi največ tujcev.

Na štajerskem avtocestnem kraku (mejni prehod Šentilj, bencinski servisi, počivališča, cestninske postaje) so cestninski nadzorniki Darsa izdali 543 plačilnih nalogov, na dolenjskem, skupaj z ljubljanskim cestnim obročem (mejni prehod Obrežje, počivališča, bencinski servisi in cestninske postaje) pa 997.

Na gorenjskem kraku (mejni prehod Karavanke, počivališča in bencinski servisi gorenjskega kraka) so izdali 383 plačilnih nalogov, na primorskem kraku, skupaj z odcepom Razdrto - Vrtojba (mejni prehodi Fernetiči, Škofije in Vrtojba, počivališča, bencinski servisi in cestninske postaje) pa 763 plačilnih nalogov.

Še teden prej je bilo na primorskem avtocestnem kraku izdanih 401 plačilni nalog, kar pomeni, da je bilo v zadnjem tednu na tem območju izdanih 362 plačilnih nalogov več kot teden prej; od tega večina v okviru poostrene akcije nadzora nad uporabo vinjet konec minulega tedna. Večina oglobljenih je še vedno tujih voznikov.

Skupaj s policisti so cestninski nadzorniki Darsa v prvih štirih tednih novega, vinjetnega sistema cestninjenja izvedli tudi 106 skupnih akcij, še navajajo na Darsu.

Izpostaviti še velja, da je Dars prek lastnih prodajnih mest na mejnem platoju mejnega prehoda Fernetiči minuli teden prodal skoraj 8100 vinjet (teden prej 1200). Skupni podatki o doslej prodanih šestmesečnih vinjetah za letos bodo po navedbah Darsa znani predvidoma v torek. Kot je znano, pa je bilo do vključno 27. julija prodanih približno 1,35 milijona vinjet.