Umetniški vodja Beneškega filmskega festivala Marco Müller je na predstavitvi Mostre v Rimu minuli torek izjavil, da bo 65. izdaja festivala posvečena Jusufu Šahinu, enkratnemu egiptovskemu filmarju, ki je edini uspel povezati filozofa Averroesa in Freda Astairea, in to v filmu Usoda. "Takšna bi morala biti prava kinematografija," je menil Müller, ki je na čelu festivala že peto leto.

Festival bo, kot je znano, 27. avgusta odprl film bratov Joela in Ethana Coena - "Burn after reading", v katerem so zaigrali George Clooney, John Malkovich, Brad Pitt in Tilda Swinton. To bo za film svetovna predpremiera.

Izven konkurence bodo v Benetkah prikazali tudi nove filme Claire Denis ("35 Rhums"), Abbasa Kiarostamija ("Shirin"), dokumentarec Agnes Varda ("Les Pages d'Agnes") in kratki film portugalskega režiserja Manuela de Oliveire ("Do Visivel ao invisivel").

Beneška Mostra se je "rodila" leta 1932, poniknila je med II. svetovno vojno, večkrat pa so jo organizirali brez filmov v tekmovalnem sporedu.