Lahkoten in slaven kot Britney in Paris

Do pred kratkim sta John McCain in Barack Obama v svojih nastopih več pozornosti namenjala perečim problemom, ki pestijo Američane, in je bilo "izletov" v zasebnost in orisovanje nasprotnika s temnejšimi barvami le za vzorec. McCain je za Obamo govoril, da je neizkušen in zaletav, Obama za McCaina pa, da ne zna drugega kot ponujati Bushevo propadlo vizijo ZDA. Zdaj je tega že več, saj iz McCainovega tabora prihajajo vse jasnejša in glasnejša sporočila, da je za ZDA tvegano imeti predsednika, kakršen je Obama, in da morajo biti Američani zaskrbljeni nad takšno možnostjo. Pred dnevi so republikanci javnosti predstavili nov predvolilni televizijski oglas, v katerem McCain namiguje, da je Obama lahkotna slavna osebnost, in ga primerja z zvezdnicama Britney Spears in Paris Hilton. Tako prikazuje posnetek, ko je Obama prejšnji teden v Berlinu spregovoril 200.000-glavi množici, ob tem pa so dodani posnetki Breatny Spears in Paris Hilton. "Je največja slavna osebnost na svetu, toda - ali je pripravljen voditi," se sprašuje glas na posnetku.

Obama je odgovoril hitro in obtožil republikanski tabor, da v pomanjkanju lastne vizije strašijo Američane z Obamo, češ, "poglejte, neizkušen je, ima smešno ime in sploh ni podoben niti enemu predsedniškemu liku na dolarskih bankovcih". To pa po njegovem mnenju in mnenju njegovega volilnega štaba že meji na rasizem, torej na temo, ki naj v nobenem primeru ne bi smela biti predmet predvolilnega boja. "Samo še glasno naj rečejo, da sem črn," je podžigal Obama v svojem govoru v Springfieldu.

Neprijetna podpora

Iz McCainovega štaba so nemudoma odgovorili, da je rasizem v predvolilni boj pritegnil Obama s svojo izjavo, saj v govorih republikanskega kandidata rasizma ni, o tem naj odločijo ameriški volilci.

To je vsekakor res, kajti ta tematika je bila in je vedno občutljiva, kandidati se je izogibajo na daleč. Ameriški volilci v svojem javnem izražanju stališč niso rasisti, vendar pa jih ni tako malo, ki to so in bodo to pokazali na volilnih lističih. Vprašanje pa je, kdo od kandidatov bi iz tega besednega obračuna potegnil krajšo. Toda to ni prvič v tem predvolilnem spopadu, da je za krajši čas v ospredje stopilo rasno vprašanje oziroma barva kože predsedniškega kandidata. Decembra lani je nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton v podpori svoji soprogi Hillary, da dobi demokratsko nominacijo, obtožil Obamo, da je prav on tisti, ki v vsakem nasprotnem stališču vidi napad na rasni osnovi.

Obama pa ima nemalo težav tudi z lastnimi pristaši. Znani raper Ludacris v svoji pesmi "Politiki: Obama je tu" v podporo Obami poje "Hillary vas sovraži, zato je ta kurba nepomembna... in McCain si ne zasluži nobenega stolčka, vse dokler ne bo invalid..." Obama se je srečal z raperjem v svoji pisarni v Chicagu in ga verjetno prosil, naj ga ne podpira na tak način, njegov volilni štab pa je verze označil kot "sramotno žaljive". Obama je morda še bolj občutljiv, ker zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da se je njegova prednost kljub bližnjevzhodni in evropski turneji te dni stopila.