Tako je eden od članov kosovske delegacije, v kateri so bili predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaçi in zunanji minister Skender Hyseni, z navdušenjem opisal ponedeljkove pogovore v Beli hiši s predsednikom ZDA Georgeem W. Bushem, ki so trajali celo uro.

Val priznavanja se je ustavil

Predsednik Bush je imel po trditvah udeleženca teh pogovorov veliko informacij o sedanjih vse težjih razmerah na Kosovu, še posebno na severu države, in o težavah zaradi počasnosti priznanja nove države, saj že več kot mesec dni ni bilo nobenega novega priznanja Kosova. Po razglasitvi neodvisnosti 17. februarja je novo državo priznalo skupno 43 držav članic Združenih narodov, med njimi dvajset držav članic Evropske unije.

Kot je bilo pričakovati, je predsednik Bush od kosovskih voditeljev jasno zahteval, da naj ne spremenijo sedanje umirjene, racionalne in pragmatične politične usmeritve, ki ima vso podporo Washingtona in Zahoda. Glavna naloga Kosovcev po tem zgodovinskem srečanju kosovskih voditeljev z ameriškim predsednikom (prvič po priznanju nove države je kosovske voditelje sprejel voditelj neke države, in to v ZDA) ostaja ista, in sicer morajo ohraniti mir in stabilnost na Kosovu ter natančno uresničevati Ahtisaarijev načrt, ki se sicer še sploh ni začel uveljavljati zaradi težav med ZN in EU. Dokler je UNMIK na Kosovu, bo težko začeti uresničevati Ahtisaarijev načrt, saj ima UNMIK nevtralno stališče do statusa Kosova, kot se je izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Ahtisaarijev načrt pa ni statusno nevtralen, saj omogoča nastajanje države Kosovo.

Kosovo do konca leta v Svetovno banko in MDS

Ameriška administracija je obljubila pomoč pri ustanavljanju vojske Kosova, v kateri bo 2500 aktivnih vojakov. Glede finančne pomoči je znano, da so ZDA na bruseljski donatorski konferenci pred desetimi dnevi takoj za evropsko komisijo obljubile drugi najvišji prispevek, in sicer bo Washington v prihodnjih letih Kosovu dal 400 milijonov evrov.

Washington je tudi obljubil, da bo podprl Kosovo pri včlanitvi v Svetovno banko in Mednarodni denarni sklad, kjer imajo ZDA velik vpliv. Kosovo naj bi pred koncem leta postalo polnopravni član obeh najpomembnejših mednarodnih finančnih ustanov.

Obisk kosovskih voditeljev v Washingtonu in njihovi pogovori z ameriškim državnim vrhom bodo Kosovcem prinesli nov val optimizma, ki je v sedanjih zapletenih razmerah več kot potreben.