Raziskava, ki jo je izvedla britanska revija za porodništvo in ginekologijo, kaže, da je enajst odstotkov žensk od 400 žensk, ki so vzele tableto za splav, moralo obiskati bolnišnico in prestati še operacijo. V nekaterih primerih splav namreč ni uspešen ali pa se pri uporabnicah pojavi prekomerno krvavenje.

O svojih izkušnjah je poročalo 200 žensk: 58 odstotkov jih pravi, da so zelo hvaležne, da so lahko splav opravile na tak način, za 31 odstotkov pa je bila izkušnja stresna, toda sprejemljiva.

S spletne strani zdravila pošiljajo le v države, v katerih je splav prepovedan ali omejen, pogoj pa je tudi, da je ženska noseča manj kot devet tednov.

»Z ženskami s spletne strani sem ostala v stikih preko elektronske pošte. Zdravilo je prestalo carinski pregled, bilo je primerno zapakirano, priložena pa so mu bili navodila in podpis zdravnika,« o svoji izkušnji poroča Američanka, ki se ji je med obiskom na Tajski pri nosečnosti pojavil redek, smrtno nevaren zaplet.

»Z drugih spletnih strani zdravila pošiljajo v neoznačenih stekleničkah, brez navodil in zdravnikovega podpisa – to je precej zastrašujoče,« pravi. »Menim, da je zelo pomembno, da se lahko ženske kam obrnejo v takšnem položaju – in to potrebujejo iz številnih razlogov,« še dodaja.