Mate je na novinarski konferenci povedal, da je policija 24. junija dobila klic državljana, ki se mu je zdelo nenavadno, da se tožilec iz posebne skupine tožilcev sestaja z nekom, ki je osumljen več kaznivih dejanjih. Zaradi potrditve resnih sumov, da gre pri tem za kaznivo dejanje, je policija na vrhovno državno tožilstvo 26. junija poslala pisno odredbo za izvedbo ukrepov tajnega opazovanja, snemanja in fotografiranja, je dejal.

"Vrhovno državno tožilstvo je 27. junija izdala odredbo za tajno opazovanje, snemanje in fotografiranje," je pojasnil minister in dodal, da je 29. junija prišlo do ponovnega tajnega srečanja med Penkom in Zidarjem, pri katerem je policija osumljencema odvzela prostost in ju pridržala. Pri tem je policija zasegla fotokopije dokumentov iz policijske, tožilske in sodne dokumentacije, je zatrdil Mate.

*** VIDEO: Mate: Uklenitev Penka je bila potrebna, ker je mojster borilnih veščin ***

***Video: Penko: Lisice so mi lahko spravili z rok le z nožem***

Minister je povedal, da so zaradi možnosti pridobivanja dodatnih dokazov dežurnemu preiskovalnemu sodniku v Ljubljani podali pisni predlog za hišno preiskavo. Ta pa je zavrnil predlog za hišno preiskavo, je pojasnil Mate, ki je še prepričan, da je "skrajno nenavadno in sporno", da je o predlogu za hišno preiskavo odločal preiskovalni sodnik, ki je v "tesnih prijateljskih povezavah" s Penkom.

***Video: Boštjan Penko: gre za osebno maščevanje***

***Video: Policija in tožilstvo napovedujeta ovadbe, do dokazov tudi s sledenjem in prisluškovanjem***