Novelo zakona o prevzemih je podprlo 64 poslancev, glasov proti ni bilo, novelo zakona o gospodarskih družbah pa je podprlo 63 poslancev, proti prav tako ni glasoval nihče.

Z novelo zakona o prevzemih se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Tomaža Jeršiča širi uporaba določb doslej veljavnega zakona z znižanjem praga za nejavne družbe. Prag veljavnosti novele zakona se z novelo znižuje na nejavne družbe z bodisi 250 delničarji bodisi s štirimi milijoni evrov celotnega kapitala, ki je razviden iz javne objave zadnjega letnega poročila družbe.

Z zakonsko novelo se med vrednostne papirje, ki se upoštevajo pri določanju deležev glasovalnih pravic, poleg opcij oz. skupnih pravic z zakonsko novelo štejejo tudi vse terminske pogodbe.

Po Jeršičevih ocenah je ključna tudi prehodna določba, s katerim zakon ne posega retroaktivno za nazaj. To pomeni, da družbam, ki bodo v času začetka veljavnosti zakona razpolagale z več kot 25 odstotki glasovalnih pravic, ne bo treba objaviti prevzemne ponudbe, razen v primeru, ko pridobijo naslednjo delnico iste družbe.

Novela zakona o gospodarskih družbah zajema manj vsebinskih sprememb kot novela zakona prevzemnega zakona. Novela po Jeršičevih besedah zvišuje kriterije za razvrščanje družb po velikosti, uvaja se obveznost oblikovanja revizijske komisije v javni delniški družbi, na novo se določajo izjeme od obveznosti, da mora ustanovitev delniške družbe s stvarnim vložkom pregledati revizor, določeno je tudi pridobivanje lastnih delnic na podlagi sklepa skupščine ter spremenjena je določba glede maksimalnega dovoljenega deleža lastnih delnic osnovnega kapitala - družba ne sme imeti več kot deset odstotkov lastnih delnic.

Medtem ko so koalicijske poslanske skupine zakon enotno označil kot dober, tudi opozicijske nanj niso imele večjih pripomb. Je pa Matjaž Han (SD) opozoril na "napačne vzorce vedenja" pri sprejemanju zakonske novele. "Zanimivo je, kako koalicija zavrača predloge, ki ne prihajajo iz kabineta predsednika vlade," je poudaril in spomnil na vložena dopolnila s strani opozicije, ki niso bila podprta.