Predsedniku vlade Janezu Janši so zaradi naraščajočih cen goriva avtoprevozniki poslali pismo, v katerem zahtevajo sprejem nekaterih ukrepov, ki bi zagotovili normalno poslovanje prevoznikov.

"Cena goriva se je v zadnjem letu povišala za 21 odstotkov, v zadnjem letu in pol pa za 28 odstotkov. Ker gorivo predstavlja 35 do 40 odstotkov vseh stroškov avtoprevoznikov, višanje cen goriva terja zvišanje cen prevoznine," je povedal direktor združenja za promet in zveze pri GZS Robert Sever. Lojze Rehar, predsednik avtoprevozniške zbornice, je dodal, da so prevozniki izredno razdrobljeni ter v odnosu do naročnikov njihovih storitev v neprivilegiranem položaju, zato od vlade zahtevajo javno podporo pri zvišanju cen prevoznin.

Avtoprevozniki v pismu vladi tudi pričakujejo, da postavi zahtevo za znižanje trošarin za profesionalno pogonsko gorivo na ravni EU, zamrznitev kakršnih koli novih bremenitev cestnega prometa do ureditve razmer na prevozniškem trgu, pripravo analize položaja slovenskega cestnega prevozništva ter elektronsko cestninjenje za tovorna vozila v predvidenem roku. Generalni tajnik Avtoprevozniške zbornice Emil Milan Pintar pričakuje odgovor vlade v približno 10 dneh, sicer bo "kaos" na cestah. Po njegovih besedah prevozniki nočejo stavkati, vendar glede na to, da poslujejo z izgubo, od vlade zahtevajo sprejem nekaterih osnovnih predlogov.

luki.nuredini@dnevnik.si