Po sredini okrogli mizi v osrednjeslovenski pokrajini je jasno tudi to, da vlada ni več tako zelo prepričana v uspeh referenduma, da pa se že pripravlja na to, kako interpretirati rezultate sebi oziroma projektu ustanovitve pokrajin v prid. Iz številnih občin namreč prihajajo informacije, da se kaj hitro lahko zgodi, da bodo ljudje na referendumu večinsko proti predlagani osrednjeslovenski pokrajini, da pa to ne pomeni, da so proti pokrajinam na splošno, le da si želijo drugačnih pokrajin.

Premier Janez Janša tako v javnosti že razlaga, da bodo lahko na podlagi rezultatov referenduma nato oblikovali nov pokrajinski zemljevid in da se zelo lahko zgodi, da bo osrednjeslovenska pokrajina, ki trenutno sega od Avstrije do Hrvaške, razdeljena na pol. Prav tako pravi, da bodo lahko tudi pozneje občine še prehajale iz pokrajine v pokrajino in da se bo pokrajinski zemljevid še lahko spreminjal, tako kot se je skozi leta občinski. Dejstvo pa je, da bo za to vsakokrat potrebna dvetretjinska večina navzočih poslancev. Ena od občinskih svetnic iz Zagorja je minuli teden na okrogli mizi opozorila, da pred volilci izpadejo neprepričljivi, če že vnaprej predpostavljajo, da pokrajinski zemljevid - takšen kot gre na referendum - ne bo obstal.

Janša pričakuje tudi to, da se bo referenduma udeležilo več ljudi, kot se jih je v povprečju udeležilo posvetovalnih referendumov za ustanovitve novih občin (leta 2006 se je vrtelo okoli 63 odstotkov). Medtem pa ljubljanski župan, civilna iniciativa Za Primorsko, od včeraj pa tudi vladna stranka DeSuS pozivajo k bojkotu referenduma.