Obrambni minister Karl Erjavec je v četrtek v Bruslju podpisal sporazum, ki bo slovenski vojski zagotovil potrebne strateške zračne prevoze in s tem vplivnejšo mednarodno vlogo. "S tem smo si zagotovili delno lastništvo letal C-17 in najem 60 ur vsako leto," je ob podpisu pojasnil minister ob robu zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato v Bruslju.

V pobudi sodeluje 15 držav, ki skupaj kupujejo tri letala C-17 in imajo na podlagi sporazumov zakupljen določen časovni delež uporabe teh letal. Slovenija je 1,7-odstotna lastnica in njene finančne obveznosti v dveh letih znašajo 12,5 milijona evra, je pojasnil minister. Sam najem letal pa se plača posebej; ura letenja bo stala približno 36.000 evrov, je dodal.

Slovenija je sporazum podpisala sedma, do 1. julija letos pa ga morajo podpisati še preostale države, ki sodelujejo v pobudi, da bo lahko prvo letalo decembra na voljo za strateške lete, je razložil minister. Drugo in tretje letalo naj bi bila na razpolago v začetku in sredi prihodnjega leta.

"Zelo ugodna okoliščina je, da bo baza na Madžarskem, kar zelo olajša vso logistiko in transport. Zaradi tega bo vse skupaj ceneje," je še poudaril minister. V pobudi poleg 13 držav zveze Nato sodelujeta tudi dve nečlanici zavezništva, Finska in Švedska.

"Majhne države ne bodo nikdar imele takih letal, kot so C-17," sicer še poudarja minister. Misije so oddaljene in za prevoz opreme in moštva potrebujemo takšna letala, zato je ta rešitev zelo racionalna, je ocenil. Sporazum tako krepi vlogo Slovenije kot globalnega igralca. Z možnostmi, ki jih ponuja, se bo namreč lahko Slovenija dejavneje odzivala na mednarodnem prizorišču.

Vojaška transportna letala C-17 so sposobna prenesti 77 ton tovora. Glede na podatke ameriškega obrambnega ministrstva pa eno letalo stane okoli 200 milijonov dolarjev.